Er zijn van die mensen voor wie je een rode loper zou willen uitrollen. Voor mij is dat vriendin Doortje, die haar leven opofferde voor haar gehandicapte pleegzoon Mees.  Ik interviewde haar voor gezondNU 12.

Doortje ken ik vanaf de middelbare schooltijd. Toen al bewonderde ik haar om wie ze was. Bruisend, vrolijk en energiek. Sprankelend pakte ze graag iets nieuws aan, om zich kort daarna weer in een volgend avontuur te storten.

Ze is mijn ‘lange-afstands-vriendin’, die af en toe in mijn leven opduikt (of ik in het hare) en dan weer van mijn radar verdwijnt. Vanaf de zijlijn volgen we elkaars levens.  Ik weet dat haar leven de laatste jaren een achtbaan was, een leven met enorme dalen en af en toe een piekje.

Geboren in een huis vol geweld

Het grootste avontuur waarin Doortje terechtkwam, is haar leven met haar gehandicapte pleegzoon Mees van dertien. Twee weken na zijn geboorte werd hij als baby door de politie uit huis gehaald, omdat hij was geboren in een huis vol geweld. Helaas kreeg hij daarna geen veilig nest. Op z’n vierde had hij zes pleeggezinnen gehad. Toen kwam Doortje. Zij was vast van plan dat Mees bij haar wel een echt thuis zou krijgen. Met al haar liefde ontfermde ze zich over deze jongen.

Zijn handicap, die bestaat uit allerlei gedragsproblemen, stelde dat voornemen voor een enorme uitdaging.  Mees sloeg haar elke dag, soms urenlang. Hij sloopte haar huis. Hij was op school niet te handhaven. Maar toch was Doortje er honderd procent voor Mees. Dat ze ondertussen zichzelf vergat en zelfs niet voor haar moeder kon zorgen toen zij op sterven lag, was een enorm offer die laat zien dat zij er voor hem was en is.

Mantelzorger XXL

Doortje is een mantelzorger XXL. Wat ik aan haar bewonder, is haar vermogen zichzelf totaal weg te cijferen en letterlijk werk te maken van het vinden van de juiste zorg voor de gehandicapte Mees. Wat ik echter nog knapper vindt, is dat ze zichzelf het laatste jaar heeft teruggevonden en naast de zorgen voor Mees, ook een eigen leven heeft opgebouwd waar ruimte is voor haar eigen ambities en dromen. Dat is al lastig voor een ‘gewone moeder’ met gezonde kinderen, laat staan voor een moeder met een kind met zo veel bagage.

Van deze zoektocht kunnen we allemaal leren. Dus vandaar dat we de nieuwe gezondNU beginnen met het verhaal van Doortje en haar pleegzoon Mees. Een ode aan mijn vriendin en de oerliefde voor haar kind!

Lees het complete verhaal van Doortje in de nieuwe gezondNU, de decembereditie »