Wil je een nieuwe baan? Zeg tijdens je sollicitatiegesprek dat je aan het trainen bent voor de marathon. Daar scoor je mee. Want wie een marathon kan lopen, is een doorzetter en die wil iedereen wel in zijn team. Sportprestaties worden steeds vaker gekoppeld aan positieve karaktereigenschappen, stelt de februari-editie in gezondNU. Maar is dat terecht?  

Het schoonheidsideaal heeft er een serieuze concurrent bij:  het sportideaal. Iemand die een marathon kan lopen, wordt al snel gezien als iemand met veel doorzettingsvermogen. Maar zijn fanatieke sporters betere mensen? En waarom vinden we marathonlopers ‘stoer en goed’, en wandelaars ‘duf en saai’?

Sport is status

“Sport is een manier om te laten zien wat je waard bent, iets wat status geeft”, duidt sportfilosoof dr. Ivo van Hilvoorde in gezondNU. “Sporten staat gelijk aan het disciplineren van het lichaam. Jezelf tuchtigen en sporten is één en hetzelfde geworden. En dat zegt alles over de hypochondermaatschappij waarin we leven. Een slank, goedgetrainde lichaam is niet alleen een schoonheidsideaal, het is vooral hét symbool van een goede gezondheid.”

De keerzijde van die medaille is echter groot. Want als je de ‘funfactor’ uit bewegen en sporten haalt, gaat voor het gros van de mensen de lol van bewegen er direct af. Wellicht de reden dat het aantal mensen met ongebruikte sportschoolabonnement zo groot is.

gezondNU 2 probeert de trend te draaien. Een pleidooi om te stoppen met sporten, en te starten met spelen!

Bestel gezondNU 2 in onze webshop »