Wat als voeding je passie is? Je inmiddels in recepten denkt, uren in de keuken staat en het liefst van deze hobby je werkt maakt? Dan kom je in actie! Drie verhalen van vrouwen waarbij voeding hun passie werd. Met deze week Marinka Bil van EetPaleo. “Mijn gezondheid is mijn grootste drijfveer.”

Hoe is jouw passie voor paleo ontstaan?

“Op mijn 16e ging ik van een zeer actieve meid naar iemand die de bank niet meer af kon komen. Ik had ME/CVS. Omdat ik me daar niet bij neer wilde leggen, ging ik op zoek naar de beste oplossing, waardoor ik weer energie zou hebben. Een paar jaar later kwam ik bij een therapeut terecht die me Paleo aanraadde. In het begin vond ik het ontzettend moeilijk om zo te gaan eten. Ik heb het dan ook echt stapje voor stapje aangepakt. Omdat ik merkte dat mijn energie langzaamaan wel weer terug begon te komen, zette ik toch door. Ik leerde koken en begon steeds meer nieuwe combinaties te verzinnen. Alleen was er op dat moment nog totaal geen informatie online te vinden over Paleo. Om mezelf gemotiveerd te houden en om mijn ervaringen te delen, begon ik mijn website. Al snel deelde ik daar meerdere recepten per week en voor ik het wist had ik een heleboel volgers.”

Hoe heb je van deze passie je werk gemaakt?

“Omdat ik mezelf zo goed voelde bij Paleo en ik merkte dat er steeds meer mensen mee bezig waren, begon het een beetje te kriebelen om een kookboek te gaan schrijven. Ik heb dat toen nog een aantal jaren uitgesteld. In 2013 besloot ik een opleiding tot orthomoleculair therapeut te volgen, om te kunnen onderbouwen waar ik over schreef. Ook volgde ik een workshop voedselfotografie zodat mijn receptfoto’s er wat beter uit zouden zien. Die maakte ik voorheen namelijk met de camera van mijn oude telefoon, bij kunstlicht, en dan ziet een stoofpotje er echt niet smakelijk uit. In 2014 besloot ik dan eindelijk aan mijn kookboek te beginnen en het uit te geven in eigen beheer. Ik had op dat moment geen werk en ik had ook niets te verliezen, dus ging ik ervoor.

Mijn website had toen zo’n 30.000 volgers per maand en dat gaf me ook wel vertrouwen, ook al is het maken van een boek een enorme investering. Niet alleen financieel, maar ook qua tijd en energie. In september 2014 kwam het EetPaleo kookboek uit en dat werd heel goed ontvangen. Ik ben ontzettend blij dat ik al zo’n community op had gebouwd, want dat heeft het echt makkelijker gemaakt. Vanaf dat moment zat ik in een soort sneltrein. In september 2015 lanceerde ik het EetPaleo Suikervrij programma en in november 2015 heb ik mijn tweede boek uitgegeven: Eet Paleo in 7 Stappen. Sinds december 2015 ben ik zelfs hoofdredactrice van Paleo Magazine, een hele fijne kans.”

Wat is je grootste drijfveer?

“Mijn gezondheid is en blijft mijn grootste drijfveer. Ik wil graag werk doen wat niet stressvol is, maar iets waar ik plezier in heb en wat me veel voldoening geeft. Op die manier houd ik mezelf gezond en kan ik anderen dus ook beter helpen. Bovendien weet ik wat het is om niet gezond te zijn. Om uitgeput wakker te worden, waardoor elke dag voelt als een enorme berg die je moet beklimmen. Naar die situatie wil ik nooit meer terug. Helaas zie ik zo veel mensen om me heen die zich wel moe voelen, die vaak ziek zijn, veel hoofdpijn hebben, noem het maar op. Ik wil ze laten zien dat dit helemaal niet nodig is en dat het echt anders kan.”

Wat heb je zelf geleerd door zo intensief met voeding bezig te zijn?

“Voeding is een hele mooie basis, een voorwaarde om jezelf goed te voelen. Maar wanneer je veel stress hebt of op andere gebieden niet goed voor jezelf zorgt, dan kom je er niet met voeding alleen. Gelukkig is Paleo een levensstijl en geen dieet, dus je kunt het echt toepassen in de breedste zin van het woord.”

Tekst: gezondNU-redactie

Marinka Bil heeft drie kookboeken op haar naam staan en de website ‘Eet Paleo’. Sinds december 2015 is zij hoofdredactrice van PALEO Magazine.