Wie denkt dat meditatie iets is voor zwevers en andere spiritueel licht ontvlambare types krijgt na het lezen van de ontmoeting van deze maand een totaal ander beeld van ‘ohmmmm’. Redacteur Gebke Verhoeven vertelt over haar ontmoeting met columnist Martine Schrage en spiritueel schrijver Geertje Couwenbergh.

We zijn in Tilburg. De moderne industriestad waar ik ooit naar het schooltje voor journalistiek ging. Je zou denken dat het voelt als een tweede thuis, maar in werkelijkheid herken ik vrijwel niets van het oude, oerlelijke Tilburg waar ik studeerde. Het Soul Café waar we elkaar treffen (een geweldige tip van Martine) ziet er super hip uit en heeft bovendien een heel relaxte, super vriendelijke sfeer en bediening. Volgens Martine was het nog niet eens zo gemakkelijk om de aller leukste locatie te vinden. “Want de toffe koffietentjes ploffen als paddenstoelen uit de grond.” Tilburg herrijst als een fenix uit de as. Wat super is.

Martine is huisarts in Tilburg, maar woont even over de grens in België met haar Vlaamse man en drie kinderen. Ze als kind van Nederlandse ouders geboren in Vlaanderen en heeft in Nederland gestudeerd en werkt dus nu in Tilburg. Een duidelijk grens gevalletje dus. Geertje Couwenbergh komt uit de omgeving Utrecht. Ze is al een jaar of tien bezig om spiritualiteit in een geheel eigen jasje op de kaart te zetten.

In het leven van Geertje en Martine heeft meditatie een belangrijke rol. Nu had ik voor we de ontmoeting in gingen een bepaald beeld van meditatie. Mediterende mensen waren een soort Dalai Lama in het klein. Liefdevol, zonder oordelen. Zacht. Mensen die met engelengeduld supersonisch zen uren in een extra ingewikkelde kleermakerszit kunnen zitten om tot hun ware ik te komen. Zoiets.

Maar in gesprek met Geertje en Martine ontdek ik de andere kant van meditatie.

  1. Meditatie is topsport. Het kost bloed, zweet en tranen om uren in de lotushouding of kleermakerszit te zitten.
  2. Hoezo oordeelvrij?  Er is sprake van een hiërarchie tussen de verschillende vormen van meditatie. Yoga bijvoorbeeld is eigenlijk maar mwaaaah, in de ogen van de hardcore meditatieaanhangers.
  3. Meditatie is liefdevol…. Ook niet altijd. Martine heeft wel eens een tets gekregen van de meditatiemeester, omdat ze niet goed zat. Au!

Wil je meer weten over de andere kant van meditatie en hoe meditatie wél een medicijn kan zijn?

Lees gezondNU 1 »