Elk jaar op oudjaarsdag vraag je jezelf af: waar is de tijd toch gebleven. Het leven raast aan je voorbij, waardoor je soms vergeet er met volle teugen van te genieten. Gek genoeg hebben we dat besef elk jaar weer. Tijd voor verandering! Iris Stam laat in gezondNU 1 zien hoe je in 7 stappen jouw leven voller maakt.

Stap 1: maak het leven voller met minder stress

Bedenker van de Gelukskoffer Clara den Boer: ““Laat het los. Dat is eigenlijk waar het bij deze en heel veel andere stappen om draait. Maak je niet druk om alles. Visualiseer een tijdscapsule. Reis drie maanden verder en kom dan weer terug. Is hetgeen waarmee je zo bezig was dan nog steeds zo belangrijk? Stressen om een trein die vertraging heeft, het zijn omstandigheden waar je niets aan kan doen. Benut het moment om tot jezelf te komen.”

Stap 2: Streef naar minder spullen en meer dankbaarheid

“Uit onderzoek blijkt dat slechts tien procent van ons geluksgevoel wordt veroorzaakt door zaken van buitenaf, dus bijvoorbeeld bezit. Maar het zit in de mens om steeds meer te willen. Nieuwer, anders, nóg beter. We stellen het bezit centraal. Ik heb, dus ik besta. De beste remedie tegen wéér iets nieuws willen kopen: schrijf op wat je al hebt. In mijn ogen gaat het in ons bestaan niet om het verkrijgen van materie maar om dankbaarheid. Realiseer je dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat je die schoenen hebt. Zie in hoe bijzonder alles is.”

Stap 3: minder arbeid is kiezen voor een rijker leven

Bespaarexpert Marieke Henselmans: “Het vooroordeel is: als je zuinig leeft, geniet je niet. Maar wanneer je niet meer elke doordeweekse dag naar je werk gaat, komt er meer tijd vrij voor ontspannen leven, gezelligheid én geld besparen. Je kunt op je gemak boodschappen doen, prijzen vergelijken en thuis heerlijk met je voordeeltjes aan de slag gaan. Dat is voor mij de lol in het leven.”

Geluk is heel dichtbij te vinden. Benieuwd wat Benieuwd naar de andere tips?

Je leest in de gezondNU 1 »