Wat is er nu leuker dan zelf in de keuken aan de slag gaan met kokos? Meredith Baird schreef een heel boek over deze exotische steenvrucht. Van de recepten die in haar boek staan, kregen wij meteen trek. Hier alvast een voorproefje en dé tip om een verse kokosnoot te kopen.

Dat ze in Maleisië de kokospalm ‘pokok seribu guna’: de boom met duizend toepassingen noemen, is natuurlijk niet voor niks. Meredith weet wel raad met deze duizend toepassingen van kokos; ze maakte er heerlijke recepten mee. Door deze twee recepten kregen wij meteen zin om in de keuken te staan:

Opgeklopte kokosroom

Ingrediënten voor ongeveer 750 milliliter

  • 160 gram jong kokosvlees
  • 250 milliliter kokosmelk
  • 125 milliliter gesmolten kokosboter
  • 125 milliliter kokosnectar of heldere agavesiroop
  • 1 theelepel citroensap
  • Merg uit 1 vanillepeul of 1 theelepel vanille-extract
  • 4 eetlepels gesmolten kokosolie

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten, behalve de kokosolie, in de blender en zet deze aan tot het een glad mengsel is geworden. Schenk de kokosolie erbij en laat de blender draaien tot alles goed vermengd is. Zet het mengsel vervolgens ongeveer 30 minuten in de vriezer voor je de opgeklopte room opdient.

Zoete aardappel met kokos en broccoli

Ingrediënten voor 2-4 personen

  • 2 flinke stronken broccoli, in roosjes
  • 2 grote zoete aardappels, geschild als je dat wilt, in blokjes van 2,5 cm
  • 2-3 eetlepels kokosolie
  • 1 hand korianderblaadjes
  • 1-2 eetlepels kokosboter
  • 1 avocado, in blokjes
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • Sap van 2 limoenen
  • 1 theelepel chilivlokken
  • ¼ theelepel zeezout
  • Eventueel cayennepeper
  • Eventueel Tahini

Bereidingswijze

Stoom of blancheer de broccoliroosjes maximaal 10 minuten. Zorg ervoor dat de broccoli felgroen en knapperig blijft. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep de blokjes zoete aardappel om met 1 eetlepel van de kokosolie, een paar snufjes zeezout en wat cayennepeper, als je dat wilt. Zet 30-40 minuten in de oven tot een vork eenvoudig in de blokjes glijdt (laat ze niet te zacht worden!). Zijn de broccoli en zoete aardappel eenmaal gaar, schep dan de rest van de ingrediënten erdoor. De avocado wordt zacht en verandert in een romige dressing. Breng op smaak met zout, limoen en chilivlokken. Dien op in grote kommen of diepe borden, eventueel met een scheut tahini erover.

Tips voor op kokosnotenjacht

Voordat je de keuken in gaat met een kokosnoot, is het handig om deze tips te lezen:

  • Op zoek naar een verse kokosnoot in de supermarkt? Kies dan voor een glanzende en bruine noot en schud even flink voordat je het koopt. Als je water hoort klotsen, is de kokosnoot vers. Wanneer de kokosnoot rammelt kan je hem beter laten liggen.

  • Als je voor een recept vers kokosvlees nodig hebt, koop dan zware kokosnoten die flink klotsen als je ze schudt. Koop altijd wat extra kokosnoten omdat de hoeveelheid vruchtvlees flink kan verschillen.

  • Is het kokoswater in een net-geopende jonge kokosnoot roze, paars of grijs van kleur of ruikt het zuur? Dan betekent dit dat het kokoswater niet meer goed is. Kokoswater hoort namelijk een helder en wit van kleur te zijn.

Het boek Kokos van Meredith Baird ligt rond 15 februari in de winkel.

Tekst: Anouk Berends