Dit weekend is het weer Pasen. Dat betekent voor veel mensen uitgebreid brunchen. Naast paaseieren, kuikens van boter en kaasjes, mag een paasbrood natuurlijk niet ontbreken. Maar wat is het lekkerste, mooiste en gezondste brood? Wij proefde een aantal broden en bestudeerde de ingrediëntenlijst.

Met goede voornemens stappen we de winkel in: een gezonde Pasen dit jaar. Kom je eenmaal langs die heerlijk uitziende paasbroden, dan begint het toch te kriebelen om het bij oude tradities te houden. De gezondheidsfreak in ons zegt: “pas op, suiker, vet en E-nummers.” Daar tegenover staan onze smaakpapillen: “genieten!” Wat doe je dan? De bakker van al die heerlijkheden zegt: “We vragen je niet om 33 plakken paasbrood te eten. Geniet van dat ene momentje. Het is toch fijn om te volledig genieten van een plakje paasbrood?”

Een bakker wilt natuurlijk goed verkopen. Daarom vroegen we ook diëtist Erica Slof om haar mening: “Tijdens het paasweekend moet je je niet bezig houden met afvallen en gezonde keuzes. Dat kun je beter voor en na Pasen doen. Neem de tijd voor die brunch en eet die paasbroden.” Is dat niet even een hele geruststelling om te horen!

Het lekkerste Paasbrood

Maar welk paasbrood kies je dan? Welke is het mooiste, lekkerste en goedkoopste? Aan de bakker vragen we tips voor de test. “Een goede stol is friszoet, zacht, bevat honderd procent amandelspijs – niet die met witte bonen gemaakte fabrieksspijs – en heeft een krokant laagje.” Om elke brood gelijke kansen te geven, stellen we wat spelregels op. We eten één heel plakje, daarvan is de ene helft besmeerd met boter en de andere helft eten we zonder boter. De eerste indruk is belangrijk, daarna letten we goed op de friszoete smaak, zachtheid en of er honderd procent amandelspijs in zit. Zeven zoetekauwen proeven de paasbroden (die in de winkel feeststollen heten) van de Albert Heijn, Jumbo en Hema.

Feeststol Albert Heijn

Het brood is niet echt friszoet. Maar wel lekker klef en er zit goede amandelspijs in. Helaas heeft het brood geen krokant laagje. Dat de poedersuiker er los bij zit in een zakje is vooral handig als je een wat minder zoet brood wilt eten. Wat vinden we van de vulling? “Ja, lekker gevuld! Al proef ik de krenten niet echt. De nootjes zijn erg lekker.”
Het etiket: De feeststol kost €4,29 voor 750 gram. In de vulling zit 20% rozijnen, 20% echte amandelspijs, 4% krenten en 3,5% hazelnoten. Een snee van 35 gram levert 115 kcal.

Feeststol Jumbo

Ook dit brood is niet echt friszoet. Het is een luchtig brood, dat eigenlijk veel lijkt op een rozijnenbrood met spijs. Het krokante laagje ontbreekt, maar als je houdt van luchtig dat is dit zeker een goed brood. “In de vulling zitten wel erg veel rozijnen, ook wat oranje stukjes, maar wat dat precies is proef ik niet zo goed.”
Het etiket: De feeststol kost €3,29 voor 750 gram. In de vulling zit 27% rozijnen, 19% echte amandelspijs, 2,5% krenten en 2% sinaasappelschil. Een snee van 35 levert 114 kcal.

Hema

Het brood is niet friszoet, eigenlijk eerder wat zuur en flauw. De smaak lijkt een beetje op een kinderpaasbrood. Er zit geen krokant laagje op de stol maar naar verhouding zit er wel genoeg spijs in het brood. De verpakking ziet er leuk en gezellig uit.
Het etiket: De feeststol kost €2,50 voor 750 gram. In de vulling zit 29,5% rozijnen, 15,5% echte amandelspijs en 7% amandelen. Een snee van 35 gram levert 116 kcal.

Ons eindoordeel

De goedkoopste feeststol is die van de Hema. De mooiste: de dikke ronde stol van de Jumbo. Maar, de lekkerste is het iets kleffe, heerlijk zoete paasbrood met noten van de Albert Heijn.

Fijne Pasen en eet smakelijk!