Wat is Groningen leuk! Tijdens een dagje eropuit in deze stad in het hoge noorden struikel je over de leuke koffietentjes, proeflokalen en bijzondere winkels. En sla je de hoek om, dan sta je opeens in alle stilte in een pittoresk hofje. Honger gekregen van al dat slenteren? Dit zijn onze tips.

Brussels Lof – Biologische mengeling

Eenvoud, warmte, kunst, klassieke muziek en hartelijkheid zorgen voor een informeel en gezellig verblijf in Brussels Lof. Hun keuken staat voor: vers, puur, simpel, vis, schaal- en schelpdieren, vegetarisch, groenten, licht, seizoenen en inderdaad biologisch. Een fijne mengeling van klassiek en eten van nu.

Locatie: Brussels lof, Akerkstraat 24

Brussels Lof – Biologische mengeling

Feel Good – Ontdek écht eten

Feel Good – Ontdek écht eten

‘Ontdek écht eten en voel je goed.’ Het credo van Feel Good staat voor pure, onbespoten producten. Bij voorkeur kiest de kok voor biologische ingrediënten die uit de regio komen. Tijdens het inkopen en verwerken van ingrediënten wordt rekening gehouden met het milieu. En voor gasten met een allergie wordt in een handomdraai een gluten-, suiker-, noten- of lactosevrij menu geserveerd.

Locatie: Oude Kijk in Het Jatstraat 29

Toet – Het toetjesparadijs

Toetjesparadijs TOET is een winkel en bakkerij waar overheerlijke toetjes en taarten worden gemaakt. Ingrediënten worden uiterst zorgvuldig uitgezocht, het liefst biologisch en lokaal of anders fair trade. Naast een duizelingwekkend aanbod biologische zoetigheden, staan er ook altijd veganistische en suikerarme of suikervrije alternatieven op de toonbank. Dat wordt moeilijk kiezen!

Locatie: Ubbo Emmiusstraat 19

Toet – Het toetjesparadijs

Wadapartja – De naam zegt alles

Wadapartja – De naam zegt alles

Zeg je groen, dan zeg je: Wadapartja! Het is één van de groenste adresjes in Groningen. Naast een duidelijke visie op duurzaamheid en doelen als het beperken van voedselkilometers (lokaal) en het verbeteren van het dierenwelzijn, is het streven van Wadapartja ook om minimaal voedsel te verspillen. Bovendien is alles in het pand, van de tafels tot aan de koffiebonen, te koop. En dat is inderdaad best wel apart, ja.

Locatie: Gedempte Zuiderdiep 39-41

De Wilde Slager – Vlees van dichtbij

Met De Wilde Slager hoopt eigenaar David Rutgers wild toegankelijk te maken voor iedereen. Want naar eigen zeggen is dit vlees zó biologisch dat het niet eens biologisch genoemd mag worden. De Wilde Slager is een winkel, keuken, slagerij, proeflokaal en school in één. Je kunt hier niet alleen wild kopen, maar ook bereiden, voelen, ontdekken, aanraken, ruiken en proeven. Al het vlees is duurzaam wild uit Nederland en Duitsland, maar het meeste komt uit Groningen, Friesland en Drenthe.

Locatie: Nieuwe Kerkhof 10

De Wilde Slager – Vlees van dichtbij

Kult – Tweedehands topniveau

Kult – Tweedehands topniveau

Geen ingewikkelde menu’s, maar eenvoudige gerechten tegen een zacht prijsje. In de Kult Bistro kun je een bordje vers, heerlijk en vooral ook eerlijk eten verwachten. Al het vlees en veel van de bijproducten zijn biologisch. Hun vis is van duurzame vangst en is voorzien van een MSC-keurmerk. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Zelfs het servies is tweedehands en de borrelhapjes aan de bar zijn huisgemaakt en biologisch. Wil jij een avondje ‘Kultuur’ snuiven? Reserveer van tevoren om teleurstellingen te voorkomen.

Locatie: Steentilstraat 36-1

Rå økologisk salatbar – Minimalistische salade

Salade freaks, opgelet! In Groningen is er ein-de-lijk een salade bar. Twee leuke vlotte studenten runnen deze hippe minimalistische zaak. In vijf stappen heb je hier al een salade samengesteld. De salade kan je opeten in de eetzaak, laten bezorgen of meenemen naar het park. Kom je vaker in Groningen, dan is de stempelkaart fijn … je stempelt jezelf dan zo naar een gratis kraftig salat.

Locatie: Oude kijk in ’T Jatstraat 59

Rå økologisk salatbar – Minimalistische salade

Food matterz – Eten met een verhaal

Food matterz – Eten met een verhaal

Op het hoekje bij de Ebbingebrug vind je Food Matterz. Een hippe plek met een industriële vibe waar je terecht kunt voor een break of waar je gezellig kunt zitten. Met lokale en verse producten bestel je hier eten met een goed verhaal. Ben je helemaal weg van je lunch? Goed nieuws! Alle producten die ze gebruiken zijn ook te koop. Met veel lichtinval is dit de ideale plek om je dag goed te beginnen (maar ook erg leuk voor de lunch!).

Locatie: Oude Ebbingestraat 86