Zomer betekent niet alleen zon, barbecuen en blote benen. Ook de bessen zijn terug van weggeweest. Bramen, frambozen, aalbessen … Je ziet ze op allerlei plekken in de natuur, in het supermarktschap en ook in tuinen. Welke bessen groeien in de zomer? Hoe plant je ze? En waar kun je ze wildplukken?

Bessen zijn misschien wel de gezondste snack. Het leuke: veel bessen vind je gewoon in de Nederlandse natuur én kun je in je eigen tuin laten groeien. De bessen plant je in november of maart en in de zomer kun je er de vruchten … eh, bessen … van plukken.

Aalbessen

De aalbes, ook wel rode bes of jeneverbes genoemd, is gemakkelijk te kweken en heeft een spectaculaire opbrengst. De smaak is lichtzuur. Terwijl je de bessen combineert met een zoet dessert, kun je van de bladeren thee trekken.

Standplaats: vraagt alleen zon en weinig wind
Oogsten of wildplukken: juli, augustus
Wildpluk-locatie: heidegrond, dennenbossen, loofbossen en steenachtige grond. Vooral op de Veluwe en in Drenthe

Blauwe bessen

Deze bessen zitten barstensvol vitaminen en antioxidanten. Gezonde snoepjes, dus. Heb je geen zure tuingrond, dan kun je ze ook in een pot planten. Het is wel even wachten; een nieuwe plant geeft na ongeveer drie jaar bessen.

Standplaats: een vochtige, zure grond en een zonnige, beschutte plek
Oogsten of wildplukken: juli, augustus, september
Wildpluk-locatie: in open bossen, venen en heidegebieden

Frambozen

Frambozen zijn tere bessen en gevoelig voor regen en ziektes. Toch zijn ze het waard om een plekje te geven in de tuin of in het wild te plukken. Deze bessen zitten namelijk vol vitamine C en foliumzuur en zijn heerlijk zoet. Eenmaal geplukt, geef je ze een plekje in de koelkast. Invriezen kan ook, maar leg ze dan niet op elkaar.

Standplaats: tegen draden geleiden op een niet te natte grond en zonnige plek
Oogsten of wildplukken: eind juni t/m juli
Wildpluk-locatie: komt niet veel voor, open bossen, heidegrond, grasland

Kruisbessen

Deze bessen zijn heerlijk als jam of in een salade. Ze zijn eenvoudig te kweken en hebben niet veel water of verzorging nodig. De smaak? Zoetzuur tot zoet.

Standplaats: in tuingrond (soort maakt niet uit) of een pot, half in de schaduw
Oogsten of wildplukken: halverwege juni
Wildpluk-locatie: aan stekelige struiken in het bos of op vochtige open plaatsen

Bramen

Rijp zijn ze blauw-zwart en heerlijk zoet van smaak. Deze bes kan in (bijna) iedereen zijn tuin groeien; laat ze tegen de muur groeien of als haag. Lekker in gebak of een smoothie!

Standplaats: in de zon op alle grondsoorten, maar voorkeur voor humusrijke grond
Oogsten of wildplukken: augustus, september
Wildpluk-locatie: in stekelige struiken langs veel bosranden en wegen

Vries je bessen in (want: aanbieding, grote oogst), dan kun je ze acht tot tien maanden daar laten liggen. Als je dit meteen doet nadat je ze hebt geplukt, bewaar je de meeste vitaminen. Wel zo fijn!

Vuistregels bij bessen wildplukken

  • Neem een gidsje of bessenkenner mee, zodat je alleen de juiste bessen plukt.
    Trek oude kleren en stevige schoenen aan en neem stevige handschoenen mee. Stekel-proof!
  • De laagst hangende bessen zijn vaak het dikst en zoetst, maar niet altijd even fris (lees: misschien heeft een hond daar zijn behoefte gedaan).
  • Vermijd bermen van drukke wegen, want de plant kan vervuild zijn door uitlaatgassen.
  • Ontdoe de plant nooit van alle bessen, zodat zijn uiterlijk en gezondheid niet worden aangetast.
  • Was geplukte bessen altijd grondig met water. Wel voorzichtig; vooral frambozen en kruisbessen zijn heel teer.
  • Handig hulpje voor onderweg: de Wildplukwijzer. Deze gratis app wijst je de weg naar de dichtstbijzijnde plukplek voor gratis noten, appels, bessen en meer.