Hoeveel vrachtwagens op de Europese wegen vervoeren eten? Wat is de geur van ons toekomstvoedsel, insecten? En welk zaad is duurder dan goud? De tentoonstelling Foodtopia in Museum Boerhaave neemt ons mee door de tijd van voeding. Van vroeger tot nu, maar ook zeker naar de toekomst. Welke voedselinnovaties komen eraan? gezondNU nam een kijkje. Vier foto’s en uitspraken van deskundigen.

Is wetenschap en technologie noodzakelijk bij het produceren van voeding? De toekomstige groei van de wereldbevolking, de klimaatverandering, onder- en overvoeding en sociale ongelijkheid zorgen ervoor dat we verder moeten kijken dan onze neus lang is. De expositie Foodtopia vertelt over duurzaam eten, onze haat-liefdeverhouding met biefstuk en insecten als toekomstvoedsel.

Kweekvlees

Kweekvlees, insecten, vleesvervangers op basis van plantaardige producten en het vervangen van vlees door bijvoorbeeld bonen. Dat zijn de mogelijke alternatieven voor onze vleesconsumptie. Biologe en filosofe Cor van der Weele houdt zich bezig met kweekvlees. “De mens is een omnivoor. Onze spijsvertering is gebouwd op de vertering van zowel plantaardige als dierlijke eiwitten en vlees is een uiterst effectieve bron van eiwitten. Bij veruit de meeste mensen is ook het brein erop ingesteld. Maar door het besef dat de huidige manier van vleesconsumptie echt tegen allerlei grenzen aanloopt, worstelen we ook met allerlei ambivalenties, die onvermijdelijk sterker zullen worden en tot steeds meer beweging leiden.”

Insecten

Piet Spoorenberg, projectleider van Insectpoint: “De grootste rol voor insecten in de voeding schuilt denk ik in de grondstoffen. Ook in de ‘gewone’ vlees- en visconsumptie zie je dat onherkenbaarheid van het oorspronkelijke dier steeds belangrijker is. Het grootste deel van de consumenten zal makkelijker accepteren dat de onzichtbare eiwitten in een hamburger of sportdrankje uit insecten afkomstig zijn, dan dat ze een bonbon met een herkenbare sprinkhaan erop zullen kopen.”

Waterverspilling

Biochemicus professor Lucas Reijnders: “De huidige consumptie van water in de voedsellandbouw is al niet duurzaam. Die niet duurzame manier van watergebruik voor de voedsellandbouw wordt alleen maar erger als we op grote schaal gewassen voor biobrandstoffen gaan verbouwen. En voor de productie van een eenheid dierlijk eiwit heb je bijvoorbeeld zes tot twintig keer zoveel water nodig als voor de productie van diezelfde hoeveelheid eiwit uit planten. Onze voedselvoorziening zou er dan ook ontegenzeggelijk op vooruitgaan als we veel minder vlees zouden gaan eten.”

Uitgaven aan eten

Peter Scholliers leidt de onderzoekgroep Sociaal en cultureel Voedingsonderzoek van de Vrije Universiteit Brussel. “Het budget van een doorsnee gezin in de negentiende eeuw ging voor tenminste de helft op aan het ‘dagelijks brood’. Vandaag de dag besteden we ongeveer vijftien procent aan eten. Pas nu, nu consumenten bewuster met hun eten omgaan en bijvoorbeeld iets meer geld willen uitgeven voor biologisch eten, zie je weer een structurele, zij het lichte stijging van het aandeel van ons budget dat naar voeding gaat.”

De informatieve tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 1 november 2015 in Museum Boerhaave te Leiden. De komende maanden zijn, aansluitend op de tentoonstelling, ook lezingen en bijzondere evenementen. De uitspraken van de professoren komen uit het bijbehorende boek Het voedsel van de toekomst. Meer informatie: www.museumboerhaave.nl

Musea zijn er genoeg in Nederland. Met dit boek heb je een overzicht van de aller-allerleukste »