Geen suiker, wel superfoods, geen koolhydraten, wel smoothies, geen zout, wel zeewier … De ene ‘voedingshype’ duikelt over de andere. Terwijl heel Holland hypet, zeggen wij: Weg met de voedselhypes, op naar gezond eten! En daar staan we niet alleen in, blijkt uit de interviews die we hielden met prominente voedingsexperts.

‘Wat is volgens jullie gezond eten?’ Die vraag krijgen we als redactie met regelmaat voorgeschoteld. Gezond eten is nog nooit zo ingewikkeld en zo weinig vanzelfsprekend geweest. Zo lijkt het. Als je het ons vraagt, is gezond eten in basis super simpel. Vers, zelfgemaakt, veel groente en fruit, zonder toevoegingen, het liefst biologisch en ontzettend gevarieerd. Wanneer je dat als uitgangspunt neemt, ben je volgens ons al een eind.

Gezond eten is een way of life

Gezond eten is namelijk niet alleen suikers van het menu afstrepen. Het is ook niet alle gluten zomaar uitbannen. Het is de som van het geheel, waarmee je je gezondheid kunt voeden. Gezond eten is dus niet iets wat je ‘even’ doet. Het is a way of life. Onze boodschap en die van onze ambassadeurs is dan ook: kijk niet naar de voedingshype, maar zorg met jouw eigen persoonlijke eetpatroon voor een gezonde basis, waar je altijd en zonder al te veel moeite op terug kunt vallen.

Anne Marie Reuzenaar: “Wees niet bang voor je boterham”

Koningin van de anti-suiker-beweging en orthomoleculair voedingsdeskundige, Anne Marie Reuzenaar: “We weten nu dat je met elke hap je gezondheid kunt versterken. Dat maakt ook dat eten iets van zijn naïviteit verloren heeft. Vooral jonge vrouwen onder de dertig hebben, is mijn ervaring, nogal eens een gespannen relatie met eten. Als ze al een boterham eten, houden ze er bijna een schuldgevoel aan over. Maar het leven is meer dan een smoothie of een glas tarwekiemsap. Een patatje op zijn tijd moet kunnen en wees vooral ook niet bang voor je boterham. Met een volkorenbroodje dat alle tijd heeft gekregen om te rijzen en waar geen onnodige toevoegingen inzitten, is niets mis. Zolang je maar niet elke dag tweemaal daags brood eet. Voor een betere gezondheid bestaat echt geen magic bullet. Het gaat om je hele eetpatroon. Variatie is minstens zo belangrijk, net als vers – van het seizoen – onbewerkt, biologisch en van goede kwaliteit.”

Janny van der Heijden: “Je moet verder leren kijken dan de hype”

Hoe denkt Janny van der Heijden, jurylid van Heel Holland Bakt, over alle gezonde voedingshypes? “Er wordt een hoop onzin verkondigd over voeding. Mensen lopen de ene na de andere hype achterna, die als ‘De Waarheid’ gepropagandeerd wordt en waarvan ik denk: ‘Holy, dat je zoiets durft te zeggen!’ Er zit geen diepere laag achter, geen goede beargumentering, geen kennis. Mensen staan zo snel met dat vingertje te zwaaien. Van mij zul je nooit horen wat je wel of niet moet eten. Eten is niet goed of slecht. Het draait niet om dat éne nutriënt, het gaat om een symbiose van al die voedingsstoffen bij elkaar en hoe die elkaar versterken. Je moet verder leren kijken dan de hype.”

Benieuwd naar de mening van Kris Verburg, Sjoerd van de Wouw en Pierre Wind? Lees het in het oktobernummer van gezondNU.