Kefir, kokos, zeewier en kombucha. Ze stonden in 2018 allemaal in de spotlight. Goed nieuws voor de liefhebbers: deze producten verdwijnen niet uit de schappen – je kunt ze gewoon blijven eten. Nog leuker nieuws: er staan nieuwe trends te trappelen om zich toe te voegen aan jouw keukenkastje. Wat worden de foodtrends van 2019? We zochten het voor je uit en geven tips om ze toe te passen in de keuken.

Veel voedingstrends van 2018 zullen ook komend jaar populair blijven, zoals het minderen met vlees, de alternatieven voor pasta en aardappels en het eten uit een kom. Maar er komen ook nieuwe trends aan. Dit zijn ze en zo pas je ze toe in de keuken:

Foodtrend 1: een vleugje midden-oosten

Pitabroodjes? Kennen we! Hummus? Kennen we! Kikkererwten? Kennen we! Maar de keuken uit het Midden-Oosten is veel gevarieerder. In 2019 nemen we een diepe duik in deze keuken – met name de Libanese – en ontdekken we onder andere kibbeh en manakeesh.

Keukentip: snijd pitabrood in stukjes, bak het kort in een koekenpan en strooi er za’atar of sumak overheen en wat chilivlokken. Lekker voor bij of door een salade of soep. Eetsmakelijk!

Foodtrend 2: vergroenting

We happen vrijwel allemaal te weinig groenten weg. Allerlei initiatieven proberen daar een stokje voor te steken: van pizzabodems van groenten tot pasta van groene erwten en groentechips. Op de redactie van Lekker Gezond juichen we dit enorm toe.

Keukentip: maak eens een pizzabodem van groenten, bijvoorbeeld van bloemkool.

Foodtrend 3: gekke combinaties

Pindakaas met venkel, chocolade met wasabi, taco’s met kokos… Dit jaar was het al feest, maar komend jaar verwachten we nog meer bijzondere combinaties. We verwachten ook dat het combineren van verschillende keukens een foodtrend wordt in 2019.

Keukentip: ga op ontdekkingstocht en maak je eigen combinatie met je favoriete ingrediënten. Bijvoorbeeld chocolade met citroen en gember of pindakaas met banaan. En, hoe smaakt het?

Foodtrend 4: pakketje hier, pakketje daar

De maaltijdbox is alweer even in het land, maar de kant-en-klare maaltijdpakketten vind je ook steeds vaker terug in de supermarkt. Met het ene pakket maak je gemakkelijk een lekkere soep en het andere pakket zorgt voor een fijne stamppot. Ideaal voor als je weinig tijd, geen inspiratie hebt of niet zo’n kookwonder bent.

Foodtrend 5: toon je skills

We hebben de boodschappen gedaan en dan? Grote kans dat je de pasta kookt en de groenten bakt. En maak je noodles met groenten, dan ga je wokken. Komend jaar breiden we onze keukenvaardigheden uit en leren we onder andere stomen en grillen. De koekenpan krijgt gezelschap van de stoomkoker en ovenschaal.

Keukentip: experimenteer met verschillende kooktechnieken. Grill je groenten bijvoorbeeld eens in de oven of stoom ze.

Foodtrend 6: zero waste

Het weggooien van de broccolistronken is verleden tijd. Net als de schil van de watermeloen ende pitjes van de pompoen. De afvalbak blijft leger, de voedselverspilling daalt. Op de redactie hopen we dat deze foodtrend zich in 2019 écht verder ontpopt.

Foodtrend 7: maximaal fermenteren

Het bodempje voor fermenteren is gelegd, maar de echte uitbarsting verwachten we in 2019. Deze foodtrend dwarrelt uit over restaurants en supermarkten maar komt straks ook terecht in de eigen keuken. We zullen bijvoorbeeld meer kimchi, augurken, zuurkool, tempeh en kefir eten en zelf fermenteren.

Keukentip: fermenteren is een kwestie van doen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Richt een fermenteerclubje op en ga samen aan de slag. Maak bijvoorbeeld deze gefermenteerde groentesalade.

Foodtrend 8: alternatieven voor allergenen

De eerste stap is gezet doordat restaurants nu verplicht de allergenen op de menukaart moeten vermelden. Er openen ook steeds meer speciaalzaakjes die zich focussen op lactose- of glutenvrije producten. In 2019 hopen we dat er nog meer van dit soort producten komen waar veel mensen met een intolerantie of allergie blij van worden.

Keukentip: heb je geen allergie, dan kan het best interessant zijn om een of meerdere dagen per week te experimenten met zuivelvrije of glutenvrije recepten. Heb je wel een allergie, ga dan naar de speciaalzaken en koop iets wat je nog niet gebruikt.

Foodtrend 9: geen plastic

Het is niet echt voedsel, maar heeft indirect wel met eten te maken. Het verbieden van plastic zakken in de supermarkt is het startschot: we moeten minderen met plastic. In de supermarkt vind je steeds vaker netjes om je groenten in te doen en producten zijn steeds vaker niet verpakt of in duurzame verpakkingen.