Spaghetti, pappardelle, fusilli, tagliatelle of ravioli – al jaren genieten we van deze Italiaanse deegwaren. Maar combineer jij deze pastasoorten wel met de juiste saus? Wij wijzen je de weg in de pastajungle, zodat je pasta voortaan nóg lekkerder wordt. Dat scheelt weer wikken en wegen bij het schap!

Spaghetti, pappardelle en tagliatelle

Vaak belanden deze slierten op ons bord met een flinke schep bolognesesaus of een ratatouille van groenten. Wil je spaghetti, pappardelle en tagliatelle eten als een echte Italiaan? Houd het dan simpel. Denk aan een saus van olijfolie, knoflook en verse kruiden of een lichte tomatensaus. Zo voorkom je dat de slierten in de saus verdrinken en blijven de smaken mooi in balans.

Weetje: wist je dat spaghetti meervoud is één sliertje spaghetto is? Net als panini ‘broodjes’ betekent en één broodje eigenlijk een panino is.

Ravioli, tortellini en cappelletti

Ravioli met een goedgevulde groentesaus of tortellini met bolognesesaus? Niet doen! Deze gevulde pastakussentjes zijn van zichzelf al lekker genoeg. Kies voor een subtiele, lichte saus zodat je de vulling goed blijft proeven. Denk aan een zelfgemaakte pesto of een simpele tomatensaus.

Penne, rigatoni en macaroni

Penne, rigatoni en macaroni worden in de volksmond ‘buisjespasta’ genoemd. Dat ze hol van binnen zijn, maakt het tot een heel makkelijke pasta. Zware en lichte sauzen zijn voor deze populaire pastasoorten geen probleem. Het holle gedeelte neemt de saus op, waardoor alles mooi verdeeld is. Leef je uit met een stevige tomatensaus, romige kaassaus of een saus bomvol groente.

Orzo en fregola

Deze kleine pastasoorten eet je niet met een flinke schep saus. In de Italiaanse keuken worden orzo en fregola vaak toegevoegd aan salades en soepen. Zo krijgt de maaltijd een stevige bite en wordt het voedzamer. Orzo en fregola worden ook gebruikt als vervanger van risottorijst. Ideaal als je weinig tijd hebt, want de kooktijd van deze pastasoorten is een stuk minder lang.

Lumache en conchiglie

Houd je van dikke, goedgevulde sauzen? Dan ben je bij lumache en conchiglie aan het juiste adres. Omdat deze schelpvormige pastasoorten lekker groot zijn, kun je ze makkelijk vullen. Serveer ze met een romige vleessaus, een stevige groentesaus of een saus met ricotta en spinazie. Hoe voller de pastaschelpen, hoe lekkerder!

Strozzapreti, fusilli en gemelli

Strozzapreti, fusilli en gemelli eet je met een lichte, gladde saus. Omdat deze pastasoorten gedraaid zijn, blijft de saus er goed tussen zitten. Lekker, want zo eet je met iedere hap pasta én saus. Maak een saus zonder te veel poespas op basis van room, pesto of olijfolie. Ook in pastasalades doen deze pastasoorten het goed.

Kook je pasta altijd in olijfolie? Niet doen! Lees hier welke zeven andere pastafouten je ook niet moet maken.

Lees meer over dit onderwerp