Tijdens Sint-Maarten en Halloween worden ze uitgehold en gebruikt als verlichting. En ook supermarkten maken plaats voor ze. Zonder pompoenen geen winter. Maar hoe maak je ze klaar? En ga je voor de bekende oranje pompoen of heb je zin in een culinaire uitdaging? We zetten 6 soorten op een rijtje.

Kabocha pompoen

Misschien heb je nog nooit van de naam gehoord, maar de oranje en groene varianten zijn vaak te vinden bij de groente-afdeling. De oranje pompoen wordt ook wel Hokkaido genoemd. De smaak is zoet en vol. De groene pompoen is iets zoeter en nootachtig. Heerlijk om soep van te maken. Schillen hoeft niet, mag wel! Ook in een ovenschotel of als friet komt deze pompoen goed uit de verf. Tip: hoe kleiner de pompoen, hoe lekkerder de smaak.

Flespompoen (butternut squash)

De laatste jaren steekt hij steeds vaker zijn kop op in de supermarkt: de flespompoen. Deze langwerpige pompoen smaakt naar noot en is bijna boterachtig. Een groot succes door een salade, bij couscous of om te vullen met bijvoorbeeld groenten. Je hoeft de pompoen niet te schillen, maar dit gebeurt vaak wel. Vooral als de pompoen niet biologisch is, wordt de schil verwijderd.

Spaghettipompoen

Deze is minder bekend in Nederland, maar ook zeker het eten waard. De structuur van het vruchtvlees is erg draderig, vandaar de naam. De pompoensoort wordt ook daadwerkelijk als (glutenvrij) alternatief gebruikt voor pasta. De beste manier om het klaar te maken is in de oven. Halveer de pompoen eerst, haal de zaden eruit en besmeer de zijkanten met olijfolie. Het heeft ongeveer 30 tot 45 minuten nodig. De pompoen is klaar als je het vruchtvlees er met een vork uit kunt schrapen.

Muskaatpompoen

Muskaatpompoenen zijn te herkennen aan de ribbels. Meestal zijn ze rond of ovaal en vrij breed. De schil is oranje, zacht en de smaak is – net als de meeste pompoenen – zoet. Je kunt de pompoen rauw eten of even bakken of stomen. Tips: lekker door puree, pannenkoeken en stoofschotels.

Baby boo

De baby boo wordt veel gebruikt ter decoratie, maar kun je ook eten. Het heeft een ietwat melige kastanjesmaak. Leuk: het vruchtvlees is wit. De pompoen zelf is ook vaak wit en klein. Leuk om uit te hollen en te vullen met groenten of granen.

Pattison creme (zomer squash)

Het lijkt op een vliegende schotel en is verkrijgbaar in de kleuren wit, geel, groen en oranje. Je moet wel goed zoeken, want ze zijn niet overal te koop. De smaak heeft iets weg courgette en is daardoor lekker in combinatie met noten of groenten.

4x tips

  1. Een pompoen schillen? Geen probleem. Snijd de pompoen eerst door de helft en dan in allemaal kleinere schijven (halve maantjes), zodat de dunschiller beter zijn werk kan doen.
  2. Gooi de pitten uit de pompoen niet weg. Was ze goed en droog ze vervolgens. Wil je ze eten, dan kun je ze pellen en het binnenste zaadje – de pompoenpit zoals die in de winkel ligt – oppeuzelen.
  3. Pompoen is ook lekker als puree, in cake, gratin of maak bladerdeegflapjes met feta en spinazie.
  4. Pompoen bewaar je buiten de koelkast op een koele plek, tenzij het is aangesneden. Dan kun je het ongeveer vijf dagen bewaren.

Tekst: Lian van Doorn