Geef het maar toe: een klodder pindasaus bij je patatje oorlog – heerlijk! Ook je nasi, bami of gado gado is pas compleet met satésaus. Dat satésaus lekker is, is niet de discussie. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het een suikerbom is. Bovendien kun je prima zelf satésaus maken.

Satésaus komt natuurlijk uit de Aziatische keuken. Maar dat zou je niet denken als je in Nederland bent. Op elke hoek van de straat vind je satésaus; bij de Chinees, de snackbar, in de toko en de supermarkt. We doen deze satésaus overal op; op de bami en nasi natuurlijk, maar het is dé hit voor het vlees van de barbecue en op je patat.

Pindasaus werd in ons land geïntroduceerd door mensen uit Indonesië die de vorige eeuw naar Nederland emigreerden. Het werd satésaus genoemd omdat het vaak bij saté geserveerd werd. Eerst was deze saus alleen te vinden in restaurants, maar vanaf de jaren zestig is satésaus ook te koop in de supermarkt. Satésaus veroverde in een korte tijd de harten van alle lekkerbekken van Nederland.

Maar lijkt ‘onze’ satésaus nog op de Aziatische versie? Nee. Volgens de Aziatische normen is onze satésaus veel te zoet. En dat klopt! We hebben een aantal sauzen bekeken en de we spotten regelmatig satésaus met 27 gram suiker per honderd gram suiker. Meer dan een kwart van je hap satésaus bestaat uit suiker.

Is satésaus gezond of ongezond?

Maar is satésaus gezond? Sorry, nee … Hoewel satésaus is gemaakt van gezonde pinda’s, is deze saus dat niet. En dat komt vooral doordat de saus niet alleen erg vet is maar ook omdat er veel suiker aan wordt toegevoegd. De combinatie veel vet en veel suiker verandert die satésaus in een serieuze caloriebom. Helemaal als je je bedenkt dat de producten waar je de saus bij serveert (de snack en de frietjes), ook niet bepaald slanke keuzes zijn. Gelukkig zijn de vetten wel grotendeels onverzadigde vetten – dat is een kleine plus. Ook is de saus vaak wat minder zout dan ketchup of barbecuesaus.

Wil je toch pindasaus eten? Dan raden we aan zelf satésaus zelf te maken en een beetje kok gaat de pinda’s zelf malen in de keukenmachine. Hier hebben we een paar satésaus merken voor je op een rij gezet.

Wat zit er in kant-en-klare satésauzen?*

    • Calvé satésaus: 240 kilocalorieën, 27 gram suiker, 10 gram vet, 1,5 gram verzadigd vet en 1,9 gram zout. Bestaat voor 20 procent uit pinda’s.
    • Remia satésaus: 260 kilocalorieën, 19 gram suiker, 14 gram vet, 2,1 gram verzadigd vet en 1,4 gram zout. Bestaat voor 26 procent uit pinda’s.
    • Wijko satésaus: 257 kilocalorieën, 16 gram suiker, 15 gram vet, 2,2 gram verzadigd vet en 1,4 gram zout. Bestaat voor 26 procent uit pinda’s.
    • Conimex satésaus mild: 273 kilocalorieën, 21 gram suiker, 11 gram vet, 1,5 gram verzadigd vet en 1,3 gram zout. Bestaat voor 21,5 procent uit pinda’s.

*We rekenden per 100 gram. Dit is een greep uit het standaard assortiment

De beste en gezondste satésaus maak je zelf

Veel mensen kopen kant-en-klare satésaus. Het nadeel is dat kant-en-klare satésaus onnodig veel suiker en smaakversterkers bevatten. Em zo moeilijk is het niet om zelfgemaakte pindasaus te maken. Gezonder en lekkerder.

Ingrediënten

• pot ongezoete pindakaas (200 gram)
• 1 ui
• 2 teentjes knoflook
• 1 eetlepel sambal
• 2 eetlepels gemberpoeder
• 1 eetlepel honing of palmsuiker
• 1 deciliter tamari (glutenvrij)
• 1 deciliter water

Bereiding

Fruit de ui in een pannetje en voeg de sambal toe. Na een halve minuut mag de knoflook erbij samen met de ketjap, honing, gemberpoeder en pindakaas. Roer het mengsel goed door. Blus de saus met kleine scheutjes water en laat het langzaam opwarmen.
Je kunt ook verse pinda’s gebruiken, die de keukenmachine tot een glad geheel malen. Bak dit in iets olijfolie met wat uit en knoflook zacht bruin bakken. Verdun het met sojasaus, water of melk en laten hem kort inkoken. Vergeet niet iets sambal er doorheen te doen!

Meer lezen of sausjes? Lees hier meer over mayonaise en ketchup.