Door de behandeling van kanker kunnen smaakproblemen ontstaan. Zo kun je iets ineens vies gaan vinden, afkeer krijgen voor een bepaald voedingsmiddel of een andere smaakbeleving krijgen. Wat doe je dan? Lees hier 15 goed uitvoerbare tips voor verschillende smaakproblemen, zodat eten hopelijk weer lekker wordt.

Verandering van smaak (en reuk!) komt veel voor bij mensen met kanker. De smaak kan terugkeren als de behandeling is afgelopen, maar kan ook blijvend veranderen. Heel vervelend, want smaak is een belangrijk onderdeel van eten. Een fijne smaak stimuleert namelijk om iets op te eten. Hoe ontstaat het en hoe zorg je ervoor dat je toch kunt genieten van een maaltijd?

Veranderingen in smaakdrempels

Door kanker en de behandelingen kan de smaakdrempel van zout, zuur, zoet en bitter veranderen. Bovendien kan de smaak veranderen door de ligging van de tumor, bestraling in het hoofd- en halsgebied en bepaalde chemokuren. Het is desalniettemin verstandig om bepaalde voedingsmiddelen niet te vermijden, omdat het belangrijk is om je weerstand en voedingsinname op peil te houden.
Smaak komt na de kuur wel terug; tot ongeveer twee jaar na de chemotherapie kan de smaak verbeteren, daarna is het herstel minimaal.

15 tips

Gelukkig bestaan er voor smaakproblemen tientallen tips. Wij verzamelden er vijfttien, in de hoop dat de maaltijden weer beter gaan smaken.

 1. Drink voldoende > Drinken voorkomt niet alleen uitdroging, het vermindert ook een vieze smaak en misselijkheid. Overdrijf niet, hoe meer je drinkt, hoe sneller je je vol voelt.
 2. Kauw en zuig goed > Dit stimuleert de speekselklieren om dun, waterig speeksel te produceren. Hierdoor proef je waarschijnlijk meer.
 3. Zoek afleiding > Hoewel er vaak op wordt gehamerd om bewust te eten en te monotasken, kan het in dit geval juist helpen om afleiding te zoeken. Eet bijvoorbeeld iets terwijl je met iemand in gesprek bent, de krant lees of televisie kijkt. Dit kan helpen om minder bezig te zijn met de smaak en geur van het eten.
 4. Houd je mond schoon > Een goede mondhygiëne is erg belangrijk. Spoel je mond regelmatig en poets je tanden goed.
 5. Experimenteer > Doordat je smaakdrempels zijn veranderd, kun je nieuwe smaken proberen en eten dat je eerst niet lustte. Wie weet smaakt het nu wel!
 6. De juiste temperatuur > Temperatuur kan de smaak beïnvloeden. Als je eten 37 graden is, kunnen je smaakpapillen hun werk het beste uitvoeren. Eet je een warm en bitter gerecht, dan smaak dit dus extra bitter. Vind je dat niet lekker? Eet het dan koud!
 7. Wissel af > wissel de smaken zoet, zuur, zout en bitter met elkaar af. Meestal vinden mensen tijdens en na de chemotherapie friszure gerechten lekkerder.
 8. Gebruik porselein of aardewerk servies > Plastic kan een plastic bijsmaak geven aan de gerechten. Een metaalsmaak in de mond komt vaak voor bij de behandeling van kanker. Door het gebruik van normaal bestek kan dit verergeren.
 9. Eet friszure voeding > Tomaat, komkommer, augurk of appel; allemaal voedsel dat kan helpen om beter te proeven.
 10. Gebruik sterke of pittige voedingsmiddelen > Die kunnen helpen een onprettige smaak weg te nemen, net als munt, basilicum, citroen en zoetzure sauzen.
 11. Meer smaak > Voeg citroen, kruiden, specerijen, tamari of vinaigrette toe voor meer smaak
 12. Van zuur naar zoeter > Proeft iets erg zuur? Voeg wat suiker toe. Fruit kun je verwerken tot een moes!
 13. Vermijd onnodige prikkeling van smaak en geur > Bereid maaltijden in de magnetron, omdat dit minder langdurige en hinderlijke geurtjes geeft. Het klaarmaken van eten kun je ook overlaten aan anderen.
 14. Kies voor neutrale geuren en smaken > Voedingsmiddelen met een uitgesproken geur en smaak leiden namelijk vaker tot een afkeer. Eten met een uitgesproken geur en smaak zijn bijvoorbeeld gebraden vlees, gebakken en gefrituurde producten, oude kaas en koffie. Een minder uitgesproken smaak hebben bijvoorbeeld aardappel, eierkoek, zuivelproducten, vanillesmaken, koude gerechten, salades en ijs.
 15. Maak het eten aantrekkelijk > Het oog wil immers ook wat! Kies voor verschillende kleuren eten, een mooie servies en dek de tafel.

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier ‘Gezonde voeding’