Nog niet zo lang geleden werd je binnen de reguliere geneeskunde voor gek versleten als je de woorden voeding en kanker in één zin gebruikte. Inmiddels staat als een paal boven water dat de juiste voeding kanker kan helpen voorkomen en kan bijdragen aan genezing. Lekker Gezond ging in gesprek met twee voorvechters van voeding als medicijn.

Het afgelopen jaar werd het breed uitgemeten in de media: rood vlees vergroot het risico op kanker. Wetenschappers vonden het wonderlijk dat het zoveel aandacht kreeg. We wisten het immers allang. Oud nieuws of niet, tumorcelbioloog dr. Hans Stoop, verbonden aan het Erasmus MC en docent bij de Moermanvereniging, vindt het een goede ontwikkeling dat je tegenwoordig niet meer voor gek wordt versleten als je beweert dat er een relatie is tussen voeding en kanker. Dat die er is, staat als een paal boven water. “Kanker wordt beïnvloed door genetische aanleg, maar ook door ongezonde leefstijl”, vertelde Stoop eerder in gezondNU.

Kanker en je immuunsysteem

Volgens Stoop wordt ongeveer zeventig procent van de nieuwe kankergevallen in Nederland veroorzaakt door ongezonde leefstijl zoals overgewicht, gebrek aan beweging en ongezond eten. Daarvan is voeding in dertig procent van de gevallen de oorzaak. Maar gezond eten is ook belangrijk omdat volwaardige voeding de overige aanleidingen tot het krijgen van kanker kan voorkomen. Het immuunsysteem speelt namelijk een grote rol bij het al dan niet ontstaan van kanker. Stoop: “Elke dag vormen zich kankercellen in ons lichaam. Wij hebben vijftig tot honderd biljoen cellen die zich bijna allemaal vernieuwen en vermenigvuldigen. Soms gaat daarbij iets mis. Meestal is dat niet erg; het immuunsysteem ruimt de kankercellen op en repareert eventuele schade. Het zorgt ervoor dat kankercellen niet uitgroeien tot een tumor.”

Minder suiker en snelle koolhydraten

Het is dus belangrijk om je afweersysteem zo fit en gezond mogelijk te houden om kanker te voorkomen. Maar hoe doe je dat? “Door zo veel mogelijk gezonde stoffen zoals vitamines en mineralen tot je te nemen en zo weinig mogelijk slechte zoals transvetten en suikers”, zegt Stoop. “Die zorgen namelijk voor chronische ontstekingen en die ondermijnen de werking van het immuunsysteem.”

Sommige (orthomoleculaire) artsen raden het gebruik van suiker af, voornamelijk omdat het dik maakt én omdat het de suikerspiegel verhoogt, wat op lange termijn het kankerrisico doet stijgen. Ook tijdens de behandeling, raden zij suiker af. Kankercellen zouden namelijk dol zijn op suiker. Stoop: “Toen bleek dat asbest het risico op kanker vergrootte, ging asbest in de ban. Suiker wordt nog steeds massaal gebruikt. Waarom? Omdat er gigantische bedragen mee gemoeid zijn.” Wat hem betreft doet iedere kankerpatiënt er goed aan suiker en andere snelle koolhydraten zo veel mogelijk te beperken.

Pillenbril af, kruidenbril op

Volgens prof. dr. Casper van Eijk, chirurg aan het Erasmus MC en de enige Nederlandse hoogleraar chirurgie met het aandachtsgebied alvleesklierkanker, kijken we te veel door een pillenbril: “In Taiwan en India gebruiken ze veel vaker voeding bij de behandeling. En waarom niet? Digitalis, een stof uit de natuur, zorgde voor een gigantische doorbraak in de behandeling van hart- en vaataandoeningen. En wat te denken van antibiotica? Ook dat zijn natuurlijke stoffen. Ook wij zouden veel vaker die kruidenbril moeten opzetten. Let wel: ik pleit er niet voor dat we mensen niet meer met reguliere methoden behandelen wanneer ze kanker hebben, maar we moeten ons als artsen en onderzoekers openstellen voor ‘alternatieve’ therapieën die een aanvulling kunnen zijn en het herstelproces kunnen versnellen of verbeteren.”

Meer lezen over dit onderwerp? Koop dan het novembernummer van gezondNU, daar lees je meer over voeding en kanker.