Wat als voeding je passie is? Je inmiddels in recepten denkt, uren in de keuken staat en het liefst van deze hobby je werkt maakt? Dan kom je in actie! Drie verhalen van vrouwen waarbij voeding hun passie werd. Met deze week ‘De Hippe Vegetariër’ Isabel Boerdam. “Ik wilde mij weer fit voelen.”

Isabel Boerdam is het gezicht achter de blog ‘De Hippe Vegetariër’. Hier blogt zij over alles rondom gezond, bewust en natuurlijk vegetarisch eten. In april publiceert zij haar eerste, gelijknamige boek.

Hoe is jouw passie voor (vegetarisch) eten ontstaan?

“Ik heb veertien jaar lang de liefste oppas van de hele wereld gehad die mij leerde koken en bakken. Het gevolg: ontelbare zoete taarten. Mijn vader zorgde voor mijn liefde voor uit eten gaan. Zo nam hij mij al op zesjarige leeftijd mee naar het lokale sterrenrestaurant wanneer mijn moeder een avondje weg was en mocht ik samen met de kok mijn eigen toetje maken. Daar komt mijn liefde voor eten vandaan.

Vegetariër worden is misschien wel een van de meest intuïtieve beslissingen die ik ooit heb genomen. Het kwam zomaar uit de lucht vallen toen ik negen jaar was, tijdens het avondeten met mijn ouders. Lusteloos zat ik in mijn lievelingspasta bolognaise te prikken, opeens waren al die bruine korreltjes gehakt op mijn bord stukjes koe. “Mam, ik wil geen koe meer eten.” “Nou, dan word je vegetarisch.” Dat was het, zo simpel.

Tot mijn twintigste stelde mijn vegetarische keuken niet zoveel voor. Ik at veel salades, vaak op smaak gebracht met kaas, hartige quiches met groente en kaas, pasta’s met saus en kaas en ga zo maar door. Totdat die kaas op mijn heupen en billen bleef plakken en ik steeds ongelukkiger werd als ik in de spiegel keek. Dit was voor mij een omslagpunt: ik moest leren om gezonder en creatiever vegetarisch te koken. Ik wilde me weer fit voelen en lekker in mijn vel zitten. Dit was het begin van De Hippe Vegetariër.”

Hoe heb je van deze passie je werk gemaakt?

“Om een uitweg te vinden uit mijn eigen ontevredenheid en haat-liefde-verhouding met eten keerde ik mijn eetpatroon om. Eerst radicaal en daarna steeds meer gebalanceerd. Alsof ik het licht had gezien, ging ik steeds creatiever koken en verloor ik binnen een maand vijf kilo. Binnen een half jaar had ik mezelf een totaal ander eetpatroon aangemeten. Een andere lifestyle eigenlijk. Ik keek anders naar menukaarten in restaurants, deed anders boodschappen, at bewuster, kookte met meer aandacht en was echt een passie rijker. Stap voor stap begon ik mezelf een ervaringsdeskundige te voelen, en kreeg de moed om al mijn ontdekkingen, inzichten en tips online te delen.

Op 2 september 2013 begon ik De Hippe Vegetariër, omdat ‘hip’ en ‘vegetarisch’ toen nog tegenstellingen leken en ik wilde laten zien hoe vegetarisch eten, gezond leven en lekker in je vel zitten allemaal bij elkaar horen. Vanaf dag één publiceerde ik dagelijks een artikel, zonder ook maar een keer te haperen. Met behulp van bijzondere gastbloggers kon ik uiteenlopende onderwerpen aan bod laten komen, allemaal op het gebied van gezond en bewust eten én genieten van het leven. Nu, bijna twee jaar later, is De Hippe Vegetariër uitgegroeid tot een toonaangevend platform onder vegetariërs en een interessant kanaal voor duurzame en bewuste merken en bedrijven. Mijn passie begint daardoor een steeds groter onderdeel van mijn werk te worden, ik krijg de kans om mijn stem te laten horen en mijn lezers te blijven verrassen met tips en inzichten die voor hen waardevol zijn.”

Wat is je grootste drijfveer?

“Het vinden van de juiste gebalanceerde leefstijl en verhouding met eten is voor mij best wel een uitdaging geweest. Ik ben werkelijk dol op eten, maar wil me ook graag goed voelen. Heel lang ging dat niet echt samen en het was voor mij zo’n verademing om te ontdekken hoe het wel kan. Ik heb echt eigenhandig het roer omgegooid en dit heeft voor mij een enorm verschil gemaakt.

Het is vooral een kwestie van slim kiezen, niet bang zijn in de keuken en de mogelijkheden kennen. Jezelf de kans geven je smaakpapillen te ontwikkelen, bijvoorbeeld: in mijn studententijd vond ik pure chocolade bitter, nu vind ik dat hartstikke zoet en geniet ik van 85% chocolade of nog puurder. Je kunt je smaak dus wel degelijk beïnvloeden. Deze enorme ontdekkingsreis heeft veel voor mij betekend en ik weet zeker dat zoveel andere mensen er baat bij zouden hebben als ze hetzelfde zouden ervaren. Daarnaast wil ik gewoon laten zien hoe geweldig je kunt koken met groenten en wat voor een mogelijkheden de vegetarische levensstijl biedt!”

Wat heb je zelf geleerd door zo intensief met voeding bezig te zijn?

“Ik ben echt heel anders naar eten gaan kijken. Zowel in de supermarkt als in restaurants. Ik weet nu hoe ik goed en verantwoord moet kiezen, waardoor ik af en toe nergens aan hoef te denken. Daarnaast ben ik makkelijker geworden in experimenteren met ingrediënten, ik wil alles proeven en proberen en verras mezelf iedere keer weer. Tot slot heb ik echt ervaren hoe eten de motor is van je lichaam is. Het is echt de moeite waard om aandacht aan je eten te besteden. Dat is niet alleen leuk en lekker, maar ook goed voor je.”

Meer lezen? Bekijk dan Isabels blog De Hippe Vegetariër.