Sojaproducten zijn in Japan heel populair, maar in Nederland is alleen tofu écht bekend. Tempeh, miso en natto staan plompverloren in het schap. Tijd om daar verandering in te brengen. Wat kun je met deze producten? Hoe kruid je ze? En waar combineer je ze mee? gezondNU geeft advies!

Sojaproducten bevatten veel eiwitten, vitaminen en mineralen. Het zijn fijne vleesvervangers en kunnen net een bijzonder tintje geven aan een gerecht. Alleen, hoe doe je dat? Bij deze, de gebruiksaanwijzing van vier sojaproducten.

Tempeh (spreek uit: tempee)

Wat is het?
Tempeh omschrijft zich het beste als een vaste koek. Sojabonen worden gekookt en gefermenteerd, en vervolgens wordt een schimmel toegevoegd. Die zorgt voor de vaste structuur.

Hoe gebruik je het?
Heel simpel: je snijdt het in plakken en bakt het in de pan tot er een krokant korstje op komt.

Welke kruiden kies je?
Tempeh heeft van zichzelf een nootachtige smaak. Je hoeft er dus niet heel veel meer aan te doen. Een scheutje Tamari versterkt de smaak van de ingrediënten en maakt de tempeh een tikkeltje zout en zoet tegelijk. Natuurlijk kun je het ook marineren met sojasaus of een mengsel van sojasaus, kurkuma en sambal.

Hoe combineer je het?
Tempeh kan heel makkelijk de plek van vlees innemen in de Nederlandse keuken. Dus simpel naast de aardappelen en groenten. Ook lekker door een groenteprut of door nasi.

Tofu (spreek uit: tofoe)

Wat is het?
Tofu, ook wel tahoe genoemd, wordt gemaakt van sojamelk. Hier wordt een chemicaal (coagulant) aan toegevoegd dat het laat stollen.

Hoe gebruik je het?
Tofu smaakt naar… niets. Doe je er geen kruiden op, dan heb je misschien het idee dat je een stuk rubber eet. Goed bereiden is dus belangrijk, en dan is het écht lekker. Druk tofu eerst goed droog en snijd er vervolgens kleine stukjes van. Te grote stukken zijn namelijk lastig om lekker klaar te maken. Tofu kun je het beste bakken. Doe dit niet te kort, zodat het echt krokant wordt (tenzij je van de structuur van rubber houdt…).

Welke kruiden kies je?
Kruiden zijn heel belangrijk bij dit sojaproduct. Kies voor paprikapoeder, kerrie, knoflook, kurkuma, chilipoeder, gember en/of honing. Net als tempeh, kun je tofu marineren in tamari of sojasaus.

Hoe combineer je het?
Lekker bij wraps, in een ovenschotel of in een loempia. Je kunt tofu ook verkruimelen en samen met wat paneermeel en groenten tot balletjes draaien.

Miso (spreek uit: miso)

Wat is het?
Miso is een pasta (bestaande uit sojabonen, zout en graan), maar is niet bedoeld om lekker dik op je boterham te smeren of stiekem van te snoepen. Het is een smaak waar je aan moet wennen. Het is een echte smaakmaker, dus je voegt het vaak toe aan een gerecht. Gebruik je het goed, dan kan het een leuke twist geven aan een gerecht.

Hoe gebruik je het?
Gebruik het als smaakmaker, en gebruik vooral niet te veel. Het is een kwestie van experimenteren voordat je de juiste dosering weet. Doe dat vooral! Handig ezelsbruggetje: hoe donkerder de miso is, hoe zouter en voller de smaak. Je hebt ook natto miso. Die wordt niet als bouillonpasta gebruikt, maar meer als chutney. Het is gemaakt van sojapasta met gerstmoutstroop en gember.

Welke kruiden kies je?
Geen, want miso is zelf een smaakmaker.

Hoe combineer je het?
Traditioneel: de misosoep. Die bestaat uit troebele bouillon met stukjes tofu, zeewier en ringetjes prei. Maar het kan ook als marinade over plakken aubergine of een stuk zalm. En als smaakmaker is miso ook lekker in gebak en ander zoetigheid.

Natto (spreek uit: nah-toe)

Wat is het?
Een bruine, slijmerige substantie van gefermenteerde sojabonen. Natto is buiten Japan niet zo populair vanwege de geur van ammoniak of blauwe kaas. Het zijn kleine sojaboontjes die worden gestoomd en vermengd met een bacterie. Vervolgens wordt het gefermenteerd op veertig graden Celsius. Daarna moet het nog een week in de koelkast rijpen.

Hoe gebruik je het?
Als je natto koopt, krijg je er vaak sojasaus bij. Dit meng je door elkaar tot het lijkt te gaan schuimen. Je kunt het zo opeten of toevoegen aan een gerecht.

Welke kruiden kies je?
Voor natto hoef je geen kruiden te gebruiken, omdat je het al mengt met sojasaus. Afhankelijk van het gerecht, kun je natuurlijk kruiden toevoegen.

Hoe combineer je het?
Traditioneel wordt natto boven op een bedje van rijst gelegd. Maar je kunt het ook toevoegen aan noedels, salades of meekoken met groenten.