Misschien heb je er nooit bij stilgestaan: vet is op water na de meest voorkomende stof in ons lichaam. We kunnen niet zonder. Sommige vetten zijn zelfs onmisbaar voor onze gezondheid!

Vetten hebben onmisbare taken in ons lichaam, zoals blijkt uit de volgende opsomming.

  • Brandstof. Vet is een compacte energiebron: 100 gram vet (olie of boter) bevat bijna twee keer zoveel energie (en dus calorieën) als dezelfde hoeveelheid suiker. Om precies te zijn: één gram vet levert 9 kilocalorieën (of 38 kilojoules) en één gram koolhydraten (4 kilocalorieën of 17 kilojoules).
  • Onmisbare vetzuren. Een aantal vetzuren kan het lichaam niet zelf maken, maar die zijn wel nodig om gezond te blijven. Ze worden ook wel essentiële vetzuren genoemd. Ze komen onder meer voor in sommige plantaardige oliën en vette vis.
  • Opname vitamines. Zonder vet kan ons lichaam geen vitamines A, D, E en K opnemen. Deze vitamines kunnen namelijk alleen in vet oplossen en niet in water.
  • Bescherming. Vet vormt een natuurlijke bescherming voor kwetsbare organen zoals de nieren. Vetlaagjes onder de gezichtshuid zorgen niet alleen voor bescherming en ondersteuning, maar werken ook verfraaiend. Kijk maar eens wat er gebeurt als iemand zeer sterk vermagert: holle ogen, ingevallen wangen en uitstekende jukbeenderen zijn het resultaat.
  • Isolatie. Een vetlaagje onder de huid werkt isolerend waardoor we het niet snel te koud of te warm krijgen.
  • Smaak. Vetten maken voedsel romiger en geuriger. Dus lekkerder!
  • Soepele stoelgang. Vetten zorgen ook voor een betere stoelgang.

Verstandig omgaan met vet

We kunnen dus niet zonder vet. Alleen: we eten er te veel van. En als je meer vet eet dan gebruikt, wordt dit als reserve opgeslagen. Voor een keertje levert dit geen problemen op. Maar wie voortdurend meer (vet) eet dan verbruikt, zal gaan uitdijen.