Drinken is belangrijk, de hele dag. Het verdrinken van een maaltijd raden we echter af. Nippen van een kopje thee bij het ontbijt is geen probleem. Maar een pot thee leegdrinken is onverstandig. Het lichaam heeft zijn eigen intelligentie. Het weet in principe welke spijsverteringssappen het moet afscheiden voor de voedingsmiddelen die het aangeboden krijgt. Wie daarbij (veel) drinkt, verdunt die spijsverteringssappen. Met een onvolledige vertering als gevolg.

Daarnaast werkt veel drinken slecht kauwen in de hand: er ontstaat dan de neiging om het eten weg te spoelen. Goed kauwen stimuleert de voorvertering. Kauw elke hap tot hij helemaal vloeibaar is. Daardoor kunnen verteringssappen verderop in het spijsverteringskanaal beter ingrijpen op de voedselbrij. Wie niet goed kauwt, bezorgt de darm veel werk. Bij slechte kauwers worden bij ontlastingsonderzoek etensresten aangetroffen. Dat is zonde van de voedingsstoffen én een belasting voor uw systeem.

Ons algemene advies: grotere hoeveelheden drinken kan tot een half uur vóór de maaltijd en weer vanaf een uur na de maaltijd. Nog een tip: begin de dag met een glas, liefst lauw, water.