De smaak van een versgebakken appeltaart, luchtige brownie of pure chocoladereep. We eten al gauw veel te veel als we geen grenzen stellen. Wil je afvallen, dan ligt een dieet voor de hand. Toch slaagt niet iedereen hierin. Hoe word je blij van eten zonder dat het ongezond wordt? En hoe kun je gezonder eten zonder dat je extreem moet gaan diëten?

Diëten zijn meestal tijdelijk en moeilijk vol te houden. Wat moet je dan doen als je wilt minderen? Voedingsspecialist Ay Lin Kho en schrijver van het recent verschenen boek ‘Gezond & Blij zonder diëten’ benadrukt dat het gaat om een leefstijlverandering. “Vaak is de gedachte: ‘Als ik meteen begin met minder eten, kan ik ook snel afvallen.’ Maar gezondheid is geen race; het is een leefstijl. Je moet er dus je hele leven mee doorgaan. Je kunt wel vinden dat het veel werk is om de blender schoon te maken na het eten van een smoothie, maar dit klusje hoort nu eenmaal erbij. Het kost wat discipline om gezond te eten. Als je het echt wilt, kun je veel bereiken. Het ligt heus niet alleen aan je genen, wat ik overigens vaak hoor.

Hoe zorg je dat je de juiste keuzes maakt?

“Ons eetgedrag is uitentreuren onderzocht. Bewust met deze kennis omgaan is een oplossing om minder te eten zonder een streng dieet te volgen. Onbewust val je dan permanent af. Gezondheid is nieuwe producten uitproberen en je maaltijden net iets anders bereiden. Verdiep je in de producten, kookkunst, materie, experimenteer en geloof vooral niet alles wat je leest over voeding en gezondheid, ook al klinkt het nog zo aannemelijk. Er circuleert namelijk veel onzin. Met de juiste kennis kun je jezelf weren tegen de krachtige omgeving, maar ook tegen tegenstrijdige berichtgeving. Veel lezen is belangrijk!”

Hoe kun je blijven genieten van eten?

“Als je gezond leeft, voel je je automatisch blij. Andersom hoeft dit niet zo te zijn. Als je een heel pak chocola leeg eet, ben je eerst blij maar daarna voel je je waarschijnlijk niet meer zo goed. Je voelt je misschien eerder schuldig. Ik versta onder ‘gezond en blij’ dat je gezond leeft en nog steeds kunt genieten van de dingen die je lekker vindt, zonder dat je jezelf beperkingen oplegt en blindelings het eerste beste dieet gaat volgen – daar word je niet blij van. Niet voor niets komen veel mensen weer aan na een dieet en zijn er ‘baaldagen’. Diëten zijn niet vol te houden.”

Hoe kun je minder eten?

“Controle hebben over wat je in je mond stopt en wanneer is prettig. Jij bent de baas, dus je wordt er niet blijer van als je wordt overgehaald ongezond te eten. Je kunt best ‘nee’ zeggen tegen een stuk taart als je weet wat je doel is. Sporten is gezond, maar als je wilt afvallen, moet je echt minder gaan eten.”

Enkele tips van Ay Lin Kho uit haar boek ‘Gezond & Blij zonder diëten’:

  • Gebruik standaardporties en kleine borden.
  • Drink uit longdrinkglazen om kleinere hoeveelheden binnen te krijgen.
  • Stop met light, want dan eet je toch meer.
  • Serveer eventueel een soepje vooraf om alvast een vol gevoel te creëren
  • Eet niet voor de televisie of computer, dan krijg je al gauw meer binnen dan je nodig hebt.
  • Koop geen familieverpakkingen als het om snoep en ongezonde snacks gaat, dit geldt wel voor groente en fruit!

Meer weten? Kijk op aylinkho.com »