Feestelijk, zoet en perfect voor bij de koffie: de tompouce en de donut. De één is een klassieker uit onze Hollandse keuken, de ander is succesvol overgevlogen uit de Verenigde Staten. Maar wat is goedkoper, gezonder en duurzamer? Deze bekende snacks gaan de Lekker Gezond-strijd aan.

Dankzij een Amsterdamse banketbakker is de tompouce bij bijna iedere bakker in Nederland te koop. Hij liet zich waarschijnlijk inspireren door de millefeuille, een Frans taartje van bladerdeeg en banketbakkersroom. Nu vliegt deze lekkernij niet alleen op Koningsdag over de toonbank. Alleen HEMA verkoopt al 7 miljoen tompoucen per jaar.

Minstens zo populair is de donut. In Amerikaanse politieseries, the Simpsons en op iedere straathoek in Amerika zie je deze geliefde snack. Per jaar worden er meer dan 10 biljoen donuts in de Verenigde Staten geproduceerd. Over het ontstaan van deze deegklont (doughnut = deegklont) zijn de meningen verdeeld. Zo zegt de één dat Hanson Gregory het brein is achter de donut en de ander dat het geïnspireerd is op de Nederlandse oliebol.

Wat is goedkoper?

Bij Albert Heijn betaal je voor vier tompoucen uit het koelvak €1,19, dat is €0,30 per tompouce. Koop je bij Albert Heijn tompoucen van de bakkersafdeling, dan betaal je €2,99 voor vier stuks, €0,75 per tompouce dus. Bij HEMA is de tompouce even duur: voor één stuk betaal je €0,75. Wie bij Albert Heijn boodschappen doet, gaat voor €2,20 naar huis met vier donuts met een laagje suiker, dat is €0,55 per donut. Bij de Amerikaanse keten Dunkin’ Donuts ben je veel meer kwijt. Voor een klassieke donut vragen ze €1,95.

De winnaar: De tompouce is de winnaar. Als je kiest voor deze Hollandse lekkernij uit het koelvak van de supermarkt, betaal je maar €0,30 per tompouce. Ook een tompouce van de bakkersafdeling is goedkoper dan een donut van Dunkin’ Donuts.

Wat is gezonder?

Iedereen weet dat een donut en tompouce niet gezond zijn. Toch leggen we deze snacks langs de gezonde meetlat. We vergelijken één tompouce (78 gram) en één donut met suiker (51 gram).

  • Calorieën: 225 calorieën in een tompouce, 182 calorieën in een donut
  • Eiwitten: 2,7 gram in een tompouce, 3 gram in een donut
  • Koolhydraten: 28,5 gram in een tompouce, 18,1 gram in een donut
  • Vet: 10,8 gram in een tompouce, 10,8 gram in een donut

De winnaar: Gelijkspel. Het verschil tussen deze lekkernijen is verwaarloosbaar.

Wat is duurzamer?

Een donut is eigenlijk niets meer dan gefrituurd deeg met een laagje suiker. Om deze lekkernij te maken is er onder andere tarwebloem, suiker, palmvet, melk en zonnebloemolie nodig. Dat palmolie, waar palmvet van wordt gemaakt, een alles behalve duurzaam product is, weten we al een tijd. Voor de aanleg van oliepalmplantages moeten namelijk stukken regenwoud worden gekapt. Eén plantage kan zo groot zijn als 60.000 voetbalvelden. Suiker kunnen we de dankzij de suikerbiet op eigen bodem verbouwen, net zoals tarwebloem. Melk hebben we dankzij onze Hollandse koeien en zonnebloemolie wordt meestal geperst uit Roemeense of Italiaanse zonnebloempitten.

De ingrediënten van de tompouce verschillen niet veel van de donut. Er is ook tarwebloem, suiker, palmvet en melk voor nodig. Alleen wordt er voor het maken van een tompouce ook varkensgelatine gebruikt. Dit bindmiddel wordt verkregen uit de beenderen en de huiden van geslachte varkens.

De winnaar: Gelijkspel. Voor het maken van een donut en tompouce is er palmolie nodig, een berucht product als het gaat om duurzaamheid én gezondheid. Daarnaast worden in deze snacks de niet zo duurzame zonnebloemolie en varkensgelatine verwerkt. Goed nieuws: op internet zijn recepten te vinden voor donuts zonder palmolie, veganistische donuts en gezondere donuts. En als je de tompouce in een glutenvrij, suikervrij en/of lactosevrij jasje wilt hijsen, staan er op internet ook genoeg recepten.

De winnaar is…

De tompouce! Qua voedingswaarden zijn de verschillen minimaal, deze snacks winnen beide geen gezondheidsprijs. Ook als het gaat om duurzaamheid zijn de donut en tompouce niet de meest bewuste keus. Ga je trakteren? Dan ben je met een stapel tompoucen goedkoper uit. Daarom wint deze Oer-Hollandse lekkernij ook de Lekker Gezond-strijd.