We hebben tijd voor Facebook, om te scrollen door Instagram en steeds WhatsApp te checken. Maar we beknibbelen juist op de tijd in de keuken. Een kant-en-klare pizza hier, een afhaalmaaltijd daar en een zak voorgesneden groente. Terwijl je door slim te kopen en te koken vliegensvlug een gezonde maaltijd op tafel hebt.

1. Investeer in je voorraadkast

Je kent ze wel: van die jaloersmakende foto’s op Pinterest en Instagram van voorraadkasten gevuld met glazen potten, allemaal met etiket en voorzien van een gezonde inhoud, van havermout tot exotische kruiden. Een goedgevulde voorraadkast is dé manier om tijd in de keuken te besparen. De essentiële ingrediënten heb je zo altijd in huis, waardoor de drempel lager is om meer tijd in de keuken te besteden om een gezonde maaltijd te koken. Dit mag niet ontbreken: bonen en vis in blik, volkorengranen en meel, kruiden, noten en zaden, groenten in pot, gedroogd fruit. Hier vind je een handige lijst

2. Wie koopt is de baas!

Voordat je de keuken induikt, moet je eerst naar de supermarkt. Want zoals José Leeuwenkamp, hoofdredacteur van gezondNU, tijdens haar presentatie op de Gezondheidsbeurs zei: “Wie kookt is de baas, maar ook wie koopt.” Hoe kies je bewust in deze jungle aan verleidingen?

  • Maak altijd een boodschappenlijstje. Ken je de supermarkt uit je hoofd? Schrijf je boodschappen dan in deze volgorde op, dat scheelt weer tijd.
  • Denk vanuit je voorraadkast. Is de rijst op? Schrijf het meteen op, zodat je basisvoorraad intact blijft.
  • Koop met je hoofd, niet met je maag. Ga daarom nooit met een lege maag naar de supermarkt.
  • Plan als het even kan je bezoek aan de supermarkt in de ochtend op een doordeweekse dag. Dat scheelt weer een tijd in de rij staan.

Volg de buitenste paden. Groente, fruit, brood en zuivel, je vindt het allemaal in de buitenste paden van de supermarkt. In de paden in het midden vind je de meer bewerkte producten.

3. Maaltijden die nooit mislukken

Toch in tijdnood? Maak voor deze momenten een (digitale) map vol gerechten die niet kunnen mislukken en amper tijd kosten. Misschien wel de snelle groentesoep van oma, een pittig omelet of een ovenschotel met maar een paar ingrediënten. Niet iedere avond of middag is namelijk het juiste moment om een nieuw recept uit te proberen.

4. Overdrijf je porties en buit je kliekjes uit

Kook je voor twee personen? Maak dan eens dubbele (of driedubbele) porties. Niet om meteen op te eten, maar om de vriezer mee te vullen. En heb je een kliekje? Dit is de volgende dag een lekkere lunch of de basis voor een maaltijd. Het scheelt niet alleen tijd in de keuken, maar ook afval. Per jaar gooien we maar liefst vijftig kilo aan eten per persoon weg. Zonde!

5. Houd het simpel!

Als er één spreuk is die in de keuken geldt, dan is het wel: ‘Houd het simpel.’ Om gezond te koken hoef je echt niet te flamberen, pocheren of een waslijst aan ingrediënten te gebruiken. Veel gezonde ingrediënten zijn al lekker van zichzelf en hoeven niet opgeleukt te worden, zoals avocado. Meer dan een beetje peper en zout heeft deze voedzame vrucht eigenlijk niet nodig. Net zoals dat de meeste groenten (denk aan courgette, broccoli en wortel) de hoofdrol kunnen spelen in een gezonde soep. Kruiden en een staafmixer maken het af.

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier ‘Gezonde voeding’