Ben je op zoek naar de lekkerste pure chocoladeletter? Dan ben je hier op de juiste plek. Er zijn zoveel soorten chocoladeletters, dat gezondNU het tijd vond voor een test. Eentje waar weinig redactieleden op tegen waren. Welke pure chocoladeletter smaakt goed? Wat zijn de ingrediënten? En wat vindt een échte chocolade-expert?

Komt Sinterklaas in de buurt, dan vullen winkelketens allemaal hun schappen en manden met chocoladeletters. Maar wat zijn de verschillen tussen de letters? gezondNU test vijf pure letters: Droste, AH biologisch, Tony’s Chocolonely, een biologische letter van Katjang en een van banketbakkerij Maison Kelder.

Hoe test je chocoladeletters?

Wil je chocolade testen dan kijk, voel, ruik en proef je. Bij voelen laat je een stukje chocolade smelten tussen de vingers. Hoe meer cacaoboter in de chocoladeletter, hoe sneller het stukje smelt. Een tip bij het ruiken: doe dit zo snel mogelijk. Je neus raakt namelijk gewend aan de geur. Ga je proeven, dan bepaalt je mond eerst of het zoet, zout, zuur of bitter is. Vervolgens kun je gesloten vragen stellen. Proef ik fruit? Is het romig?

Wat vinden wij?

Een chocoladeletter wordt meestal gemaakt met lettertype Egyptienne. Die van Katjang voldoet daaraan en geeft het typische chocoladeletter-gevoel. De letter van Tony’s Chocolonely verdient wat ons betreft de originaliteitsprijs. Het is een letter, maar er zitten nog kleine stukjes chocolade omheen. Hierdoor heeft het de vorm van een reep.

De volgende stap: ruiken. We drukken onze neuzen tegen de chocolade aan en ruiken het meteen: die van Albert Heijn is het meest puur. En dat is waar we naar op zoek zijn! En Droste? Die ruikt vrijwel nergens naar. Tijdens het proeven spoelen we af en toe onze monden met water. Nadat we alle repen hebben gehad, zijn we het unaniem eens over de uitslag. Zonder enige discussie, woordenwissel of extra testronde.

Met stip op nummer één: Tony’s Chocolonely. De smaak is vol, romig en goed puur. De chocolade smelt precies goed, niet te snel en niet te langzaam. En de nasmaak? “Ik proef bessen.”

De rest van de top 5:
2. AH Biologisch
3/4. Gedeelde plek: Maison Kelder en de biologische letter van Katjang
5. Droste

Droste komt op de aller, aller laatste plek. Waarom? “Je proeft heel lang niets. En daarna volgt een chemische smaak die in de verste verte niet op chocolade lijkt. Jammer.” Ook vinden we de letter veel te dun, waardoor het chocoladeletter-gevoel mist. Die van Albert Heijn scoort wel goed. Waar de andere repen meer proeven als melkchocolade, smaakt deze echt puur. Een groot pluspunt. Een nadeel van deze letter is het uiterlijk en… de breekbaarheid. We hebben ons mannelijk redactielid nodig om de letter te breken en zelfs die heeft daar enigszins moeite mee. Oei! De letter van Maison Kelder breekt fijn, smelt oké, maar is mierzoet. Daar moet je van houden. En de biologische van Katjang heeft een ietwat poederige en vreemde structuur. Alsof er luchtbellen in de chocolade zitten. Niet wat je verwacht bij een chocoladeletter. Op de redactie zijn we daar geen fan van. Een pluspunt is de ingrediëntenlijst: gezoet met maïsstroop en de emulgator is niet sojalecithine maar zonnebloemlecithine. Vrij van allergenen dus!

Wat zegt de expert?

Chocolade-expert Nolda Straatman: “Chocoladeletters zijn typische Hollandse lekkernijen. Koop je een chocoladeletter, dan ligt voor veel mensen de nadruk niet op de ‘fine flavor’, de goede smaak. Mijn tip is om te kijken naar de herkomst van de cacao. Dat geeft vaak inzicht in de manier waarop het is geproduceerd. Ik ben fan van de Crispletters van Australian. Sowieso koop ik liever die van de banketbakkers en betere chocolademerken. Ze zijn met meer aandacht gemaakt dan de gewone goedkope letters.”

De vijf letters die wij testen hebben het allemaal over termen als eerlijke handel, eerlijke prijzen, een bijdrage aan betere leef- en werkomstandigheden van de boeren en gemaakt met zorg voor mens en milieu. Maar waar de cacao vandaan komt, staat op geen enkele verpakking.

4 feitjes

  • Sinds 2012 zijn (vrijwel) alle letters gecertificeerd en vriendelijker voor mens en milieu, dankzij de Groene Sint campagne.
  • De standplaats van de plant, de bonensoort en de verwerking hebben invloed op de smaak van chocolade(letters).
  • In melkchocoladeletters zit ongeveer 33 procent cacao, in de pure letters is dat 52 procent en in de extra pure variant zit 75 procent. Melkletters gaan het vaakst over de toonbank.
  • In Duitsland en Oostenrijk worden chocoladeletters ook gegeten, maar dan rond de jaarwisseling.

Ingrediëntenlijst

Tony’s Chocolonely (51 procent cacaobestanddelen)
Cacaomassa, suiker, cacaoboter, emulgator: sojalecithine.
180 gram.
Te koop bij de Wereldwinkel en diverse supermarkten.

AH Biologisch (70 procent cacaobestanddelen)
Cacaomassa (69%), rietsuiker (27%), cacaoboter (4%), emulgator: sojalecithine.
135 gram.

Banketbakkerij Maison Kelder (57,7 procent cacaobestanddelen)
Cacaomassa, suiker, emulgator: sojalecithine, natuurlijke vanille.
200 gram.

Chocoladeletter Katjang (55 procent cacaobestanddelen)
Gedroogde maïsglucosestroop, cacaomassa, cacaoboter, emulgator: zonnebloemlecithine.
100 gram.
Te koop bij natuurvoedingswinkels en speciaalzaken.

Droste (52 procent cacaobestanddelen)
Suiker, cacaomassa,cacaoboter, emulgator: sojalecithine, aroma: vanille.
135 gram.
Te koop bij de Tuinen en diverse supermarkten.

Tekst: Lian van Doorn