Bier wordt gezien als partner in crime in de kroeg, maar bij een gerecht … nah … doe maar wijn. Het is een ondergeschoven kindje – geheel onterecht! Tijd voor meer kennis over deze schuimende god, zodat je voortaan bij elk gerecht een passend biertje kunt serveren. In het juiste glas. Op de juiste temperatuur.

Iedereen kent de biertjes uit de kroeg, maar wist je dat er alleen al honderden Nederlandse bieren zijn? Met allemaal een eigen smaak. Tijd dus voor meer kennis over dit schuimende drankje.

Ingrediënten – waaruit bestaat bier?

Bier bestaat voor zo’n negentig procent uit water. Verder zit er graan, hop en gist in. Soms worden er ook kruiden en vruchten aan toegevoegd.

Soorten bier – Welk bier koop ik?

Er zijn veel verschillenden soorten bier, dus. Wij selecteerden de bieren die in Nederlandse slijterijen en supermarkten goed verkrijgbaar zijn.

Amber bier: bitter, droog, zoete karameltonen, geroosterde smaakelementen
Blond bier (blond ale): meestal fruitig en zoet, kan ook licht bitter zijn
Bockbier: zoete karameltonen, vaak gekruid, bitter
Dubbel bier (dark ale): zoete karameltonen, bittere afdronk, aroma’s van pruimen, rozijnen, kokos
Fruitbier: zoet, fris
India Pale Ale (IPA): behoorlijk bitter
Tripel: zwaar blond bier met een bitterzoete smaak
Kuitbier: zacht, fris met aangename bitterheid
Pils: fris, droog en hopbittere nasmaak
Saison: complexe aroma’s met peper en kruiden, zoet, fruitig, fris en hoppige citrustonen
Stout of porter: lichtzuur, kan ook zoet
Weizenbier: zeer fruitig aroma, appel en banaan komen vaak naar voren
Witbier: fruitig, fris bier met veel citrustonen

Eten en bier – Welk bier bij welk gerecht?

Bier bij het eten? Zeker! Het kan de smaak van een gerecht verbeteren en intenser maken. Wij geven de basiscombinaties.

Aperitief: pils, witbier, weizenbier
Witvis of witvlees: blond bier (blond en tirpel), weizenbier, saison, witbier
Licht(zoet) gebrande gerechten (carpaccio): amber bier
Rood vlees of wild: donker bier (dubbel), bockbier, stout/porter
Fris dessert: zwaar blond (tripel), geuze, saison, IPA, fruitbier
Hartig dessert: quadrupel (gerstewin), stout/porter, bockbier, dubbel bier

Bij een gerecht met scherpe kruiden, zoals curry, vergroot een bitter bier de kruidigheid, terwijl bij ziltige en sterk zoute gerechten juist donkere en sterk gemoute bieren het goed doen. In basis kun je twee smaakgroepen hebben: hartige/volle en frisse/lichte smaken. Dat betekent dat bij een hartig/vol gerecht een hartig/vol bier wordt geserveerd en bij een fris/licht gerecht een fris/licht bier.

Bewaaradvies

Bewaar bier op een stabiele, liefst lage temperatuur in een donkere ruimte. Licht is funest! Op bier staat een houdbaarheidsdatum, omdat het minder fris kan gaan smaken. Hoe donkerder het bier en hoe hoger het alcoholpercentage, hoe minder erg het is als bier over datum is. Maar: alleen als het op de juiste manier is bewaard.

Serveertemperatuur

Op de bierfles wordt vaak aangegeven welke temperatuur het meest smakelijke resultaat geeft. Vuistregel: hoe meer alcohol, hoe warmer het geschonken mag worden. De serveertemperatuur van bier ligt vaak tussen de vier en acht graden.

Het juiste glas

Elke biersoort heeft zijn eigen glas, maar gelukkig heb je aan twee soorten bierglazen genoeg. De frisse, lichte bieren (zoals pils en witbier) drink je uit een langwerpig, smaller glas met een kleine opening aan de bovenkant. De volmondige, donkere (speciaal)bieren drink je uit een breder en rondvormiger bierglas waar de bovenzijde meer geopend is.

Termen op het etiket

Op het bieretiket vind je naast de ingrediënten en het percentage alcohol ook gegevens van de producent, het type bier, toegevoegde aroma’s en de plaats van oorsprong. De volgende termen kunnen ook voorkomen op een bieretiket:

EBC: staat vooral bij speciaalbier op het etiket en is de afkorting van European Brewery Convention. Het cijfer dat achter ‘EBC’ staat geeft de kleur aan. Op internet vind je tabellen over de betekenis van de verschillende waardes.

IBU: betekent International Bitterness Units. Geeft de uit hop afkomstig bitterheid in bier weer. Het zegt alleen niet alles over de bitterheid. Op internet vind je tabellen over de betekenis van de verschillende waardes.

Ben je meer van de wijn of champagne? Geen zorgen, eerder schreven we een spoedcursus champagne kopen en wijn kopen.

Biersommelier Fiona de Lange zette haar passie om in twee boeken. In Bier en spijs en Ontdek de smaak van bier lees je alles (écht alles) over dit drankje met schuimkraag.