Het is het belangrijkste ingrediënt in een dame blanche en het favoriete ijsje van veel kinderen (met spikkels!). We hebben het natuurlijk over roomijs en softijs. Voor een groot deel hetzelfde, maar toch verschillend. Daarom nemen deze twee ijssoorten plaats in de ring. Wat is de gezondste, goedkoopste en duurzaamste keus?

Er is weinig zo leuk als een ijssalon met twintig verschillende soorten roomijs. En wat dacht je van een softijsje van de snackbar? Lekker met spikkels voor een nostalgisch gevoel of een laagje chocola. Het hoorntje smaakt meestal naar karton, maar daar gaat het natuurlijk niet om. Grote ijsliefhebbers zijn we in Nederland sowieso. De gemiddelde Nederlander eet acht liter ijs per jaar. En het aantal punten waar softijs te koop is, groeit en groeit. Reden genoeg om deze bekende ijssoorten met elkaar in de ring te zetten.

Wat is goedkoper?

Het vriesvak in de supermarkt liegt er niet om: er zijn ontzettend veel soorten roomijs te koop. Van ordinair vanille tot chique pecan-karamel. Bij Albert Heijn keken we naar de goedkoopste variant. Voor iets meer dan een euro koop je van het budgetmerk een liter vanille roomijs. Een softijsje kun je niet in de supermarkt kopen, maar vind je wel in bijna alle snackbars. Wie kiest voor een klein softijsje is meestal rond de euro kwijt. Bij HEMA en Ikea hebben de softijsjes een vaste lage prijs: €0,50.

Winnaar: Helemaal eerlijk is deze strijd niet, omdat je softijs niet in de supermarkt kunt kopen. En als je een bolletje roomijs bij een ijssalon haalt, ben je meer kwijt dan voor een softijsje. Toch kiezen we roomijs als winnaar, omdat dit vaak in de supermarkt wordt gekocht en dan toch echt een stuk goedkoper is.

Wat zegt de gezonde meetlat?

In roomijs en softijs zijn melk, suiker en eierdooiers de belangrijkste ingrediënten. Het grote verschil zit in de bereiding van deze ijssoorten. Softijs is ‘verser’ dan roomijs. Dat wil zeggen dat bij softijs niet het hele rijpingsproces wordt uitgevoerd. Roomijs ligt voor een lange tijd in de vriezer, zodat het hard wordt. Een softijsmachine bewaart het vloeibare mengsel van melk, ei en suiker op een temperatuur van ongeveer vijf graden. Net voordat het ijs op het hoorntje komt, daalt de temperatuur onder het vriespunt. Zo is het ijs niet vloeibaar op je hoorntje, maar wel zacht.

Omdat deze ijssoorten qua ingrediënten bijna identiek zijn, is het lastig om de voedingswaarden naast elkaar te leggen. Het is wel bekend dat in een gemiddeld softijsje iets minder vet en calorieën zit dan in roomijs. Dit komt omdat er bij het maakproces van softijs lucht wordt toegevoegd.

Winnaar: Softijs. Natuurlijk hangt dit af van je portie. En nog iets om af te wegen: kies je voor een softijsje van de snackbar of vers roomijs van een ijsboerderij?

Wat is duurzamer?

Beide ijssoorten worden gemaakt van dierlijke producten. Niet geschikt voor mensen die veganistisch eten dus! Waar de ingrediënten van softijs vandaan komen, is meestal niet bekend. Bij roomijs is het vaak minder geheimzinnig. Helemaal als je naar een ijsboerderij of ijssalon gaat waar het ijs nog helemaal zelf wordt gemaakt en de melk van eigen koeien is en de eieren van eigen kippen.

Winnaar: Roomijs, mits je gaat voor biologisch of je ijsje koopt bij een ijssalon of ijsboerderij waarbij ze transparant zijn over de herkomst van de ingrediënten. Hoe lokaler, hoe duurzamer.

Wie is de winnaar: roomijs of softijs?

Het is een close call, maar we kiezen roomijs als winnaar. In de supermarkt koop je voor een appel en een ei een liter, je kunt kiezen voor een biologische variant en als je je portie aanpast, is er qua voedingswaarden weinig verschil met softijs. Zoek je gezond ijs? Ga dan voor waterijs, maak zelf sorbetijs of kies voor een ijsje gemaakt van honderd procent fruit.

Lees meer over dit onderwerp