Er zijn weinig snacks die we zo gedachteloos eten als popcorn en chips. In de bioscoop, thuis voor de tv of hap-slik-weg tijdens een kringverjaardag. Maar welke snack is goedkoper, gezonder en duurzamer? Wij legden ze langs dezelfde meetlat en kozen een terechte winnaar.

Popcorn kun je nu in de gekste smaken kopen, van pindakaas tot sour cream, maar is al eeuwenlang populair in Noord- en Zuid-Amerika. Zelfs de indianen aten het al. De eerste kolonisten lieten zich hierdoor inspireren en raakten ook verslingerd aan deze snack. Dat popcorn veel in de bioscoop wordt gegeten, is geen toeval. Toen in de jaren dertig de bios zijn opmars maakte, wilde iedereen dit fenomeen met eigen ogen gezien. De lange rij voor de bioscoop trok straatverkopers met, je raadt het al, popcorn. Dé bioscoopsnack was geboren. Bioscoopeigenaren waren zelfs zo gek om de geur van popcorn met ventilatoren de straat op te blazen om zo mensen te trekken.

Chips is per toeval ontdekt in 1853. Een kritische hotelgast in Amerika was niet tevreden over de gebakken aardappels die hij voorgeschoteld kreeg; hij vond ze veel te dik. De aardappels werden teruggestuurd naar de keuken van kok George Crum. Hij was deze kritiek zo zat dat hij ze flinterdun sneed. Deze knapperige aardappelschijfjes werden een hit en kregen zelfs een plek op de menukaart. Sinds die dag is ‘potato chips’ een feit.

Wat is goedkoper?

Chips en popcorn kun je in veel smaken kopen, maar wij gaan voor de klassiekers. Voor 100 gram zoute popcorn betaal bij Albert Heijn €0,93, je hebt dan een zak van het eigen merk. Bij Jumbo betaal je €0,92 voor een zak zoute popcorn (100 gram) van het eigen merk. Naturel chips van het eigen merk van Albert Heijn is €0,92, je hebt dan een zak van 250 gram. Ga je naar Jumbo dan ben je net iets minder kwijt voor een even grote zak: €0,82.

De winnaar: Chips, omdat we ‘kant-en-klare’ chips en popcorn met elkaar vergelijken. Pof je popcorn zelf, dan heb je niet meer dan een pan, een beetje olie, pofmais en een snufje zout nodig. Dat is helemaal goedkoop.

Wat is gezonder?

Popcorn en chips kunnen niet opboksen tegen een schaaltje snackgroente of fruit. Je eet ze dan ook niet voor de vitaminen. Toch zijn we benieuwd of er grote verschillen zijn in de voedingswaarden. We vergeleken 100 gram naturel chips en 100 gram zoute popcorn*:

Calorieën: 541 calorieën in chips, 377 calorieën in popcorn
Eiwitten: 6,4 gram in chips, 12,7 gram in popcorn
Koolhydraten: 51,3 gram in chips, 70,3 gram in popcorn
Vet: 33,6 gram in chips, 3,9 gram in popcorn
Vezels: 4,1 gram in chips, 4,9 gram in popcorn
Vitaminen en mineralen: in popcorn zit meer magnesium (84 milligram) dan in chips (60 milligram). In chips zit weer meer kalium (1274 mg versus 234 mg) en ijzer (2,3 mg versus 1,1 mg) en calcium (27 mg versus 11 mg). In beide snacks zit een kleine hoeveelheid vitamine B1 en B2.

*Maar aan chips wordt toch ook vaak suiker toegevoegd? Klopt. Wij hebben deze snacks vergeleken via de NEVO-online tabel van het RIVM. In deze tabel konden we helaas niet de hoeveelheid suiker zien.

De winnaar: Popcorn. Een winnaar aanwijzen is een makkie. Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels. Voor een extra portie magnesium (een belangrijk mineraal tegen stress!) is het ook geen slecht idee om popcorn te eten. Maak je zelf popcorn? Wees dan niet te scheutig met de zoutpot.

Wat is duurzamer?

Koop je chips in de supermarkt dan weet je bijna zeker dat deze zak geen grote reis heeft afgelegd. De kans is namelijk groot dat het gemaakt is van piepers van eigen bodem en dat het in een fabriek in Nederland gefrituurd werd. Er is alleen een grote maar: voor veel chips wordt palmolie gebruikt. Naast dat deze olie niet goed is voor onze gezondheid (verzadigd vet!), heeft het ook een negatief effect op onze planeet. Voor de aanleg van oliepalmplantages worden grote stukken regenwoud gekapt. Het goede nieuws is dat er steeds meer chips te koop is zonder palmolie. Duik hiervoor een natuurvoedingswinkel in.

Voor zoute popcorn heb je maar weinig nodig: een snufje zout, olie en mais. Geen gewone mais, maar pofmais. Van de snijmais die in Nederland wordt verbouwd, kun je dan ook geen popcorn maken. Deze mais wordt onder andere geïmporteerd uit Bolivia. Om er popcorn van te maken, wordt het gebakken in olie. Dit kan palmolie, raapzaadolie of zonnebloemolie zijn.

De winnaar: Chips, mits je voor chips gaat zonder palmolie. Even speuren in de supermarkt dus. Koop je biologische chips zonder palmolie, dan draag je ook nog een steentje bij aan het milieu. Ook mooi meegenomen: in biologische chips zitten minder smaakversterkers en meestal minder zout.

De winnaar is….

Chips. Deze populaire snack is goedkoper en duurzamer dan popcorn. Vind je gezondheid belangrijk, dan is popcorn een verstandige keus.

En wat is gezonder: tiramisu of chocolademousse? Wij zochten het uit.