Poffertjes en wentelteefjes – twee toppers uit de smulkeuken. Heb je nog restjes brood over dan maak je er, hoppakee, wentelteefjes van. En die poffertjes lust je ook wel elk moment van de dag. Maar wat is goedkoper, gezonder en duurzamer? Wij legden ze langs onze gezonde meetlat en kozen een winnaar.

Poffertjes vind je in vele soorten en smaken; kant-en-klaar bij een kraam, zelfgemaakt met een poffertjes bakmix of bereid met zelfgemaakt beslag. Sommige mensen gebruiken rode bieten, spinazie in het beslag om het gezonder te maken. Of we serveren ze met aardbei, blauwe bessen en frambozen. En hoewel het wentelteefje een oudhollandse lekkernij is, wordt deze ook steeds vaker in een gezond Instagram-jasje gestoken en geserveerd met een lading vers fruit.

Wat is goedkoper?

Wentelteefjes vind je niet kant-en-klaar in de supermarkt, dus vergelijken we hier zelfgemaakte wentelteefjes en zelfgemaakte poffertjes. De keuken in dus! Voor 4 porties poffertjes heb je ongeveer 250 gram bloem, 0,5 theelepel bakpoeder, een snufje zout, 400 milliliter melk en 2 eieren nodig. Dat komt uit op ongeveer €0,90 cent. Maak je voor 4 mensen wentelteefjes, dan ben je aan een half wit casinobrood, 6 eieren, 1 pak halfvolle koemelk €2,90 kwijt. Beide bak je in boter en bestrooi je met suiker.

Winnaar: De wentelteefjes zijn aanmerkelijk duurder en dat komt natuurlijk doordat je een brood gebruikt en meer ei.

Wat is gezonder?

Poffertjes en wentelteefjes – oké, die eet je niet omdat ze zo gezond en vezelrijk zijn. En ook niet omdat ze barsten van de vitaminen en mineralen. Eerder het omgekeerde: het zijn traktaties en je eet ze omdat je verlangt naar iets vets en zoets, want je strooit er ook nog suiker overheen. Maar als je ze toch langs de gezonde meetlat legt, wat is dan de gezondste keuze? In deze test vergelijken we zelfgemaakte poffertjes met een zelfgemaakt wentelteefje.*

Dit zijn de voedingswaarde voor 80 gram op een rij:

  • Calorieën: In een portie poffertjes zitten 247 kcal, in een wentelteefjes zijn dat 172 kcal.
  • Eiwitten: In een portie poffertjes zit 4,6 gram eiwitten en in een wentelteefje 4,7 gram.
  • Koolhydraten: In een portie poffertjes zit 23,8 gram en in een wentelteefje 19,6 gram.
  • Suiker: Over een portie poffertjes strooi je 6 gram suiker, over een wentelteefje 7 gram.
  • Voedingsvezels: In een portie poffertjes zit 0,8 gram aan vezels, in een wentelteefje 0,7 gram.
  • Verzadigd vet: In een portie poffertjes is dat 6,5 gram, in een wentelteefje is dat 2,2 gram.
  • Zout: In een portie poffertjes zit 0,7 gram zout, in een wentelteefje is dat 0,37 gram.

*We nemen een portie poffertjes van 10 stuks (80 gram) en één wentelteefje van 80 gram.

Winnaar: Wentelteefje. Dit oudhollandse broodgerecht heeft de minste calorieën en omdat het gemaakt wordt met meer ei bevat het relatief meer vitaminen en mineralen. Ook zijn wentelteefjes minder koolhydraatrijk dan poffertjes.

Wat is duurzamer?

Zijn poffertjes en wentelteefjes een duurzaam gerecht? En wie wint? Het zijn beide producten die draaien om tarwe, melk, ei en suiker. Tarwe is een relatief duurzaam ingrediënt, zeker als je biologische tarwe gebruikt. Melk en ei zijn dierlijke producten die allebei niet duurzaam zijn. In de melkvee-industrie is relatief veel uitstoot van broeikasgas. Ook de ei-industrie heeft een negatief effect op het milieu doordat de kippen verantwoordelijk zijn voor mest en net als koeien broeikasgassen uitstoten. Qua duurzaamheid hebben we hier dus helaas geen winnaar, maar eigenlijk twee verliezers (sorry!). Wil je echt een duurzame keuze maken, kies dan voor een honderd procent plantaardig gerecht. Mag je dan never nooit meer wentelteefjes maken en poffertjes eten? Ja natuurlijk wel! Maar weet alleen dat het niet duurzaam is.

De winnaar is …

Je eet poffertjes en wentelteefjes om blij te worden, in die zin is het gelijkspel. We worden ’s ochtends heel blij van wentelteefjes op ons bord en ’s avonds van een portie poffertjes. Qua prijs betaal je voor beiden niet de hoofdprijs, maar toch winnen de poffertjes want die zijn gewoon ultragoedkoop. Qua gezond wint het wentelteefje, zeker omdat je het eet als voedzaam, eiwitrijk ontbijtproduct en de poffertjes vaak de rol heeft van een (calorierijjke) snack of toetje. Erg jammer dat ze beiden niet duurzaam zijn. En dan de winnaar. Tja, dat is dus smaak. Wij van lekker gezond, kiezen voor lekker en gezond. Dat zijn dus de wentelteefjes. Smul smakelijk!

Eerder vergeleken we een donut en tompouce. Lees hier welke snack gezonder, goedkoper en duurzamer is.