Ze zijn extra mooi in de herfst of winter, bij eb het beste te zien en hebben een typische zeesmaak: mosselen. Niet iedereen houdt ervan, maar toch kan een mosselmaaltijd op z’n tijd best lekker zijn. Bovendien zijn mosselen rijk aan eiwitten en dus een goede vleesvervanger. Remco van der Leij (oprichter van Guerrilla Food) vertelt waar mosselen zich bevinden en hoe je ze het lekkerst kunt eten.

Voor wilde mosselen hoef je niet ver te zoeken, want je kunt ze overal in het Nederlandse zeewater vinden. Maar de beste tijd is toch wel de herfst en de winter; in de zomer en de lente zijn de mosselen nog klein en hebben ze niet de meest optimale smaak. Volwassen mosselen zijn tussen de vier en zes centimeter groot. Het beste is om te wachten tot het water laag staat, want door het troebele zeewater in Nederland, kan het nog best lastig zijn om ze te vinden. Zoek bij stenen, rotsen en palen in de buurt – daar klampen mosselen zich aan vast. Vermijd zanderige gebieden, want er kan dan ook zand in de mosselen zitten.

Wilde mosselen met baard

Heel belangrijk bij het eten van wilde mosselen is dat je ze van tevoren goed wast in een bak met water. Gooi de mosselen die niet meer dichtgeklapt zijn weg. De baard – het stukje waarmee de mossel zich vastklampt – verwijder je door het er schuivend uit te trekken.

Eet mosselen zo puur mogelijk

Mosselen hebben eigenlijk maar weinig nodig wil je ze eten. Dat komt doordat ze van nature al een sterke zeesmaak hebben. Je bereid de mosselen door een klein laagje water in een pan te doen en de pan voor een derde met mosselen te vullen. Wanneer het water eenmaal kookt, laat je de mosselen nog een paar minuten doorkoken. De mosselen zijn klaar om gegeten te worden als de schelpen open zijn. De mosselen die niet zijn geopend, hoef je niet te eten.

Bewaartip: heb je mosselen over na het koken? Mosselen kun je in de koelkast een paar dagen bewaren. Wil je ze extra lang bewaren? Verwijder de schelp en vries ze in. De mosselen zijn dan nog enkele weken goed.

Zoek, vind en eet: Guerrilla Food

Remco van der Leij is bedenker van Guerrilla Food-recepten. Guerrilla Food is een initiatief van Zuperzozial. Remco gaat regelmatig naar buiten om eetbare planten, bloemen en bladeren te vinden. “Ik heb wel eens wilde mosselen geserveerd aan vrienden. ‘Kan je die eten?’ was de reactie. Natuurlijk! Denk je dat ze in Zeeland in een aquarium groeien? Daar groeien ze ook in open zee.”