Overal stopt gezondheidscoach en receptontwikkelaar Nora French groente in. In muffins, in pannenkoeken en één van haar lievelingsontbijtjes heeft als hoofdingrediënt boerenkool. Daar willen we natuurlijk meer over weten! “Eigenlijk ben ik een beetje ouderwets. Ik ben niet van de hypes of de superfoods, maar van pure, bij voorkeur lokale, basisproducten.”
Tien jaar geleden liep je nog in een mantelpakje rond en werkte je in de financiële business. Wanneer kwam de omslag?
Nora French: “Toen mijn leven privé in een turbulente periode verkeerde. Mijn eerste huwelijk liep op de klippen, ik ging als alleenstaande moeder verder, vervolgens werd ik opnieuw verliefd, ik kreeg nog twee kinderen en ineens was daar tussendoor het besef: ik moet met mijn werk stoppen en doen wat mijn hart me ingeeft. Want als je een baan hebt waaraan je geen plezier beleeft, dan kun je nog zo veel broccoli eten, maar dan ga je je daar niet beter door voelen. Dus ik ben een opleiding tot gezondheidscoach gaan doen. En als ik eenmaal een besluit heb genomen, dan ben ik ook het type van doorpakken. Ik wilde mensen helpen om gezonder te worden, ik wilde mijn kennis delen en liever nu dan later. Ik houd namelijk niet van tijd verspillen.”
Wat is de grootste misvatting als het aankomt op gezond eten?
“Ik denk dat de nadruk tegenwoordig erg op de vegetarische keuken ligt. Niet dat ik voor kiloknallers in de supermarkt ben, verre van zelfs, maar ik denk wel dat vlees van oudsher een plekje heeft in ons eetpatroon. Ik bedoel: de oermens draaide zijn hand niet om voor een goede kluif. Nee, ik vind niet dat we nu allemaal elke dag, driemaal daags vlees moeten eten. Maar af en toe een beetje is niet per definitie ongezond. Zeker niet als je voor kwalitatief goed vlees van de biologische slager gaat. Het mooie van vlees eten is dat het bijdraagt aan een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor je minder geneigd bent om te snacken en snaaien. Daarnaast bevat vlees veel gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Maar bovenal wil ik niet dogmatisch zijn als het op eten aankomt. Gezond leven vraagt om nuance. Wat goed is voor jou, is niet per definitie goed voor mij en andersom. Je moet ontdekken wat bij je past. En sommige mensen voelen zich beter als ze een klein beetje vlees eten.”
Wat komt er bij jou thuis absoluut niet in?
“Frisdrank. Als je me vraagt waar ik ‘fan’ van ben, dan is dat zeker te weten de ‘limonadetax’. Met een slok frisdrank krijg je zo ontzettend veel suiker binnen. Wat mij betreft gaat het btw-tarief op groente en fruit omlaag en op frisdrank omhoog. Mensen zijn niet gemaakt om zo veel suiker naar binnen te werken als we nu doen. Om die oermens er weer even bij te halen: vlees at die wel, maar suiker nauwelijks. In de zomer was er fruit en misschien wat honing. Daar moest je flink van eten om een vetlaagje voor de winter aan te leggen. Omdat suikerrijk voedsel zo zeldzaam en tegelijkertijd zo energierijk was, zijn onze hersenen zo voorgeprogrammeerd dat je ervan kunt blijven eten. En dat is het dilemma van deze tijd. Overal kom je onvolwaardig, suikerrijk voedsel tegen. Bij de supermarkt, het tankstation, de sporthal. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie moet je niet meer dan zes theelepels suiker per dag binnenkrijgen. Daar ben je al ver overheen als je zo’n ‘vitaminewater’ op hebt.”
Heb je onlangs nog een geweldige culinaire ontdekking gedaan?
“Eigenlijk ben ik een beetje ouderwets. Ik ben niet van de hypes of de superfoods, maar van pure, bij voorkeur lokale, basisproducten. Wat voor mij echt een geweldige ontdekking is, is kastanjemeel. Zo zacht, zo zoet van smaak. Perfect om mee te bakken en het bevat weinig koolhydraten. Ik koop het bij de biowinkel. Daar kom ik graag en vaak. Al shoppend ondersteun ik de idealen die ik een warm hart toedraag. Biologisch hoort daar zeker bij. Bezuinigen op eten doe ik liever niet. Als ik dan echt moet kiezen, geef ik liever minder geld uit aan kleding of vakanties. Bovendien, biologisch hoeft niet altijd heel duur te zijn als je de producten bijvoorbeeld direct bij de boer haalt. Ook op de markt kun je veel gezonds scoren voor niet al te veel geld. En het voordeel is: je kunt hier je eigen bakjes en tasjes laten vullen. Zo ben je ook nog duurzaam bezig.”
Welke apparaten mogen niet in je keuken ontbreken?
“Ik ben echt van makkelijk en dus ben ik dol op mijn blender en keukenmachine. En ik kan niet zonder meal preppen: een keer koken, drie keer eten. Dat is mijn credo. Wat mensen vaak niet weten, is dat je bijna alles kunt invriezen, zelfs een omelet! En veel maaltijden zijn prima een aantal dagen in de koelkast te bewaren. Het is een kwestie van even opwarmen in de pan en klaar.”
Benieuwd naar de recepten van Nora French? In Hét blenderboek lees je hoe je smoothies, wafels en cupcakes met deze handige keukenhulp maakt.