Maak jij bewuste keuzes als je jouw winkelwagen vult? Want, wat zit er eigenlijk in producten? En wat kunnen we het beste kopen voor onszelf, onze kinderen, het milieu en onze portemonnee? Loethe Olthuis legt het allemaal uit in haar boek Zin en onzin in de supermarkt. We geven 10 feiten die ons aan het denken zetten.

1. De soja die voor menselijke voedingsmiddelen wordt gebruikt, is niet zo milieu- en klimaatbelastend.

Loethe Olthuis wijdt meerdere pagina’s aan dit product. Niet gek, er is veel discussie over. In het boek Zin en onzin in de supermatk lees je dat de soja die voor veevoer wordt gebruikt, heel milieu- en klimaatbelastend is vanwege het bos dat ervoor moet worden gekapt. De sojabonen die mensen eten, komen uit landen als Verenigde Staten, Canada en Frankrijk. Daar speelt ontbossing geen rol, omdat soja op bestaande akkers wordt verbouwd, vaak in wisselteelt.

2. De voedingswaarde van voorgesneden groente is niet minder dan van vers.

Ja, gesneden groenten verliezen vitamine C en bederven sneller. Maar: voorverpakte groenten worden in grote hoeveelheden en supersnel gewassen, gedroogd, gesneden en verpakt. Dat gebeurt een stuk efficiënter dan in eigen keuken. Zo blijven er dus meer voedingsstoffen behouden. Volgens Milieu Centraal is het grootste voordeel dat ze voedselverspilling beperken.

3. Het verschil tussen biologische en gangbare champignons is steeds kleiner geworden.

Beide soorten worden hetzelfde geteeld en het energiegebruik is ook gelijk. Biologische champignons gebruiken wel biologische compost, maar hebben kleinere opbrengsten en hogere ammoniakuitstoot. Veel duurzamer zijn ze dus niet.

4. Krokante muesli’s horen thuis in het snoepschap.

Het is geen gezond ontbijt, ondanks de melk of yoghurt. Als je een echt gezond granenontbijt wilt, koop dan een zo simpel mogelijke muesli en doe daar eventueel een handje noten door.

5. Meestal is vers beter, maar bij pasta speelt dat geen rol.

Verse pasta is niet per se lekkerder of beter dan gedroogde pasta. Het is wel duurder, mede dankzij het vele vocht. Honderd gram verse pasta is dus veel minder dan honderd gram gedroogde pasta. De kwaliteit van pasta wordt vooral bepaald door de soort tarwe die er is gebruikt.

6. Rijst belast het milieu meer dan het verbouwen van groente, aardappels en granen.

Rijstteelt belast het milieu wel nog steeds veel minder dan bijvoorbeeld vlees. Schrik niet: rijst produceert ruim een kwart van alle methaanuitstoot ter wereld. Wil je de meest duurzame rijst, dan ga je voor fairtrade rijst of biologische rijst. Wel zilvervlies, want die ondergaat een bewerking minder (scheelt energie!).

7. Margarine is niet minder vet dan roomboter. Beide bevatten zo’n tachtig procent vet.

Halvarine bevat ongeveer veertig procent vet, omdat er veel water aan wordt toegevoegd. Ja, roomboter bevat meer (ongezond) verzadigd vet, maar roomboter bevat ook ruim een kwart onverzadigd vet en omega 3-vetzuren. In harde plantaardige margarines zit ook veel verzadigd vet (palmolie). Die olie wordt gemengd met water, zout, emulgatoren, (citroen)zuur, kleurstof, conserveermiddelen, vitamines en eventueel melkbestanddelen en andere stoffen. Margarine is dus een veel meer bewerkt product dan boter. Olthuis adviseert om ‘s zomers roomboter te smeren (en als je op de lijn wilt letten: halfvolle roomboter) en in de winter zachte margarine of halvarine. Waarom? Aan margarine wordt vitamine D toegevoegd, aan roomboter niet.

8. Zuivel belast het milieu en klimaat bijna net zoveel als vlees.

De productie van kaas zorgt voor bijna net zoveel broeikasgasuitstoot als rundvlees, meer dan dubbel zo veel als een vleesvervanger op basis van soja. Melk stoot vier keer zoveel CO2 uit als sojadrink.

9. Scharreleieren zijn de minst diervriendelijke eieren in de supermarkt.

Het zijn de meest verkochte eieren in de supermarkt. De kippen scharrelen wel, maar hebben heel weinig ruimte en zien nooit daglicht. Kooieieren vind je niet meer in de supermarkt; wel bij de poelier, slager, kaaswinkel en op de markt. Je herkent ze aan code 3 op het ei.

10. Groentechips van het huismerk is gezonder dan gewone chips.

Ze bevatten minder vet en zout en flink wat vezels. Maar: bijzondere groentechips van (meestal) duurdere merken, bevatten wel veel vet en zout. Ook moet je de vitamineclaims met een korreltje zout (niet letterlijk) nemen.

Loethe Olthuis deed ruim dertig jaar onderzoek naar voeding. Al die kennis bundelde ze in het boek Zin en onzin in de supermarkt. Met dit boek geeft ze op een heldere manier antwoord op de vragen van de consument.

Koop het boek ‘Zin en onzin in de supermarkt’ van Loethe Olthuis bij Bol.com