Met één druk op de muisknop, staat er de volgende dag een krat vol verse ingrediënten mét verrassend recept op je stoep. Een gezonde maaltijd bereiden zonder na te hoeven denken, was nog nooit zo makkelijk. De maaltijdbox wint aan populariteit. Moeten we daar blij mee zijn?

Het concept klinkt ideaal: de boodschappen worden voor je gedaan, er wordt rekening gehouden met je idealen (vegetarisch, vlees of vis) en de porties zijn afgestemd op het aantal personen van je huishouden. Het scheelt je tijd en je eet toch vers-en-snel in plaats van kant-en-klaar. Eén op de tien Nederlanders heeft weleens een maaltijdbox besteld. En een derde daarvan blijft bestellen, blijkt uit onderzoek van Multiscope. “Inmiddels zijn er veel varianten”, zegt foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan. “Er is genoeg te kiezen. Supermarkten spelen daar bijvoorbeeld handig op in met hun eigen maaltijdpakketten. En de biologische en vegan maaltijdboxen winnen aan populariteit.”

Koken met nieuwe ingrediënten

Doordat de recepten steeds exotischer worden, leren we makkelijker ‘out of the box’ te koken. Ammerlaan: “Een belangrijke ontwikkeling want, zo leren mensen met nieuwe ingrediënten te koken en gevarieerder te eten. Anders koken veel mensen iedere week hetzelfde.”

Koken met je eigen fantasie was al lastig, maar wordt door deze trend misschien npg lastiger, denkt Pieter Dagnelie, hoogleraar voedingsepidemiologie aan de Universiteit van Maastricht. “Een lange tijd kozen we voor de pakjes en zakjes en kant-en-klaar. Nu willen we gezonder eten en ons voedsel moet zo min mogelijk bewerkt zijn. Als we dankzij de maaltijdbox weer leren koken met verse en zelfs nieuwe ingrediënten, dan is dat een handig hulpstuk. Maar als je kiest voor een maaltijdbox geef je iets uit handen: een ander bepaalt wat jij eet. Als je dit vijf dagen per week doet, puur om zelf niet meer na te hoeven denken, vind ik dat zonde. Doe je dit af en toe om nieuwe smaken en recepten uit te proberen, dán is het een stap vooruit.”

Minder kans om te zwichten voor patat of pizza

Ammerlaan: “We kiezen voor de box omdat we gezond en uitgebalanceerd willen eten. Met een maaltijdbox hoef je niet na te denken over wat je op het menu zet en dat is voor veel mensen een uitdaging.” Een bijkomend voordeel is dat als je kiest voor een maaltijdbox, er minder verleidingen op de loer liggen. Dagnelie: “Wanneer je geen zin hebt om te koken of geen inspiratie hebt, is de verleiding groter om patat of een pizza te halen. Door de maaltijdbox worden mensen die minder vaak zelf met verse ingrediënten koken, misschien juist gestimuleerd om dit wel te doen. Als dat zo is, zijn we goed bezig.”

Eten uit de box gaat voedselverspilling tegen

Een ander pluspunt: de box gaat voedselverspilling tegen. De porties zorgen ervoor dat je niets hoeft weg te gooien. Voedselverspilling is een groot probleem wereldwijd, maar ook in Nederland. Volgens het Voedingscentrum verspillen we jaarlijks 47 kilo per inwoner en per huishouden zo’n 105 kilo. De Nederlandse consument gooit voor 2,5 miljard euro aan eetbaar voedsel per jaar weg. Dat komt neer op 340 euro per huishouden. Per persoon is dat ruim 150 euro. De bedrijven die maaltijdboxen aanbieden hebben ieder hun eigen manier om verspilling te voorkomen. Overgebleven producten worden bijvoorbeeld aan de voedselbank gedoneerd, er wordt alleen ingekocht als er besteld is en er worden extra tips gegeven. Soms zitten er in een box ook misvormde groenten, zoals kromme komkommers en te kleine paprika’s.

Is de maaltijdbox duurzaam?

Het nadeel van de maaltijdbox is de enorme berg verpakkingen. Dagnelie: “Veel producten in de maaltijdbox worden in verpakkingen aangeleverd. Met het oog op duurzaamheid is dat absoluut een nadeel. En dat niet alleen, de producten moeten ook nog bij jou thuis bezorgd worden.” Er zijn maaltijdboxen die daar een oplossing voor hebben. Zo rijden de bestelbusjes van één van de boxen op groen gas, een duurzaam alternatief voor aardgas waarbij nauwelijks CO2, fijnstof en NOx vrijkomt. De producten worden vaak bezorgd in een kartonnen doos, die is weer recyclebaar.

“Er is zoveel keus. Je kunt zelf bepalen wat je belangrijk vindt,” zegt Ammerlaan. De belangrijkste vraag is: is de maaltijdbox een blijvertje? Daar zijn Ammerlaan en Dagnelie het over eens: Ja! Maar dan wel voor maximaal een paar dagen per week. Niet als vervanging, wel als inspiratiebron. En dan vooral als stimulans om out-of-the-box te koken.

Ben je benieuwd wat de beste maaltijdbox is? Wij hebben ze getest.