Zuurdesembrood is heel gezond en verrassend makkelijk om zelf te maken. En, groot voordeel als je het zelf maakt, je weet exáct wat erin zit. Ook kun je er allerlei lekkers bijstoppen zoals rozijnen, noten en kruiden. gezondNU kocht alle ingrediënten en ging aan de slag. Lees hier hoe je een zuurdesemcultuur maakt.

Wat is desem?

Zuurdesem is een natuurlijk rijsmiddel van water en meel, dat als vervanger dient voor gist. Combineer je water en meel, dan nestelt de in de lucht aanwezige lactobacterie zich in het mengsel en gaat het spontaan gisten. En de zure smaak? Meel bevat van nature melkzuurbacteriën. Tijdens het proces worden de melksuikers omgezet in melkzuren en dat geeft een zurige smaak.

Wat zijn de voordelen van desembrood?

Desembrood is razend populair en dat komt niet zozeer door de zure smaak. Voor veel mensen is dat juist erg wennen. Maar de lange houdbaarheid, stevigheid, volle smaak en krokante korst zijn voor mensen wel redenen om desembrood te eten. Ook heeft desembrood een positief effect op je spijsvertering.

Hoe maak ik desem?

Benodigdheden: water, (rogge)meel, glazen kom of pot, roerlepel, theedoek of deksel

Dag 1. Meng vier eetlepels volkorenmeel met vier eetlepels (koud) water tot een papje. Trek een lijn op de hoogte van het mengsel, zodat je gemakkelijk kunt zien of het gaat rijzen. Dek de kom af, zorg dat er wel lucht kan ontsnappen en bewaar het op kamertemperatuur. Laat het 24 uur staan.

Dag 2. Voeg twee eetlepels water en twee eetlepels meel toe. Roer het papje één keer door. Dek de kom weer af en laat het staan.

Dag 3. Nu moet het papje actief gaan worden. Er ontstaan belletjes en het gaat rijzen. Dit kun je zien aan de lijn die je op dag 1 hebt getrokken. Is het actief, dan gooi je twee derde van het mengsel weg – zonde, maar noodzakelijk – en voeg je drie eetlepels water en drie eetlepels meel toe. Roer het door, zet weer een lijn, dek het af en zet het papje weg op kamertemperatuur.

Dag 4. Als het goed is, is het papje nu volledig actief. Doe weer hetzelfde als gisteren: gooi twee derde van het mengsel weg en voeg drie eetlepels water en drie eetlepels meel toe. Trek weer een lijn op de hoogte van het mengsel.

Dag 5. Is het papje verdubbeld in omvang? Dan gaat het de goede kant op en kun je het rustig laten staan. Is het nog niet zover, dan doe je weer hetzelfde als dag 4.

Dag 6. Krijgt het bubbels, is het flink gerezen en ruikt het licht zurig? Dan is het klaar.

Waar moet ik op letten?

Bereiden: In een glazen pot is het desem goed te volgen. Steriliseer de pot van tevoren met soda.

Lucht: Zorg ervoor dat er lucht bij het desem kan. Doe bijvoorbeeld een theedoek of deksel half over de pot heen.

Bewaaradvies: In een afgesloten bakje in de koeling. Geen metalen bakje, omdat het zuur het metaal kan aantasten. Wil je het weer gebruiken? Voeg een dag van tevoren meel en water toe en laat het op temperatuur komen buiten de koelkast.

Houdbaarheid: In de koelkast ongeveer twee weken. Wel moet je meel en water blijven toevoegen.

Meel: Al het meel is geschikt, maar in roggemeel zitten veel levende voedingsstoffen. Hierdoor heeft het een grote kans van slagen.

Dosering (voor een brood): Tussen de 100 en 150 gram zuurdesem

Hygiëne: Ga hygiënisch en secuur te werk. Pas op met zeep, want dit kan de zuurdesemcultuur doodmaken. Gebruik een schone pot/kom en gebruik altijd schone lepels.

Schimmel: Ruikt het heel sterk, beschimmelt of schuimt het? Dan kun je het desem beter weggooien en opnieuw beginnen.