Waarom zou een diner moeten bestaan uit de crème de la crème uit de supermarkt, klassieke gerechten die jaar in jaar uit weer op het menu staan en waar je een klein fortuin aan uitgegeven hebt? Kijk eens met een andere bril naar de restjes in je koelkast en tover ze om tot een creatieve maaltijd.

1. Houd je kliekjes zo lang mogelijk goed

Kliekjes hebben niet het langste leven meer, daarom is het belangrijk om ze goed te bewaren. Jennifer Schleber, blogger en schrijver van het kliekjeskookboek ‘Empty the Fridge’: “Kliekjes kun je het best zo snel mogelijk laten afkoelen en daarna in een luchtdicht doosje doen. Dan kun je ze tot drie dagen in de koelkast bewaren. Grotere porties kun je beter invriezen voor later. Vergeet ze niet te labelen en houd altijd rekening met de houdbaarheid.”

2. Gebruik restjes groente, fruit en brood slim

Per jaar gooien we vijftig kilo kliekjes per persoon weg; dit is zo’n 150 euro. Vooral groente, fruit en brood verdwijnen vaak in de prullenbak. “Restjes sla gooien we makkelijk weg, terwijl je er veel mee kunt bereiden. Wok deze groente eens met oestersaus, maak er slasoep van, verwerk hem in een smoothie of gebruik sla als wrap.”

Meer kliekjesinspiratie:
– Oude boterhammen worden toastjes, croutons, wentelteefjes, paneermeel, ragoutbakjes, bruschetta, quiche, plaattaart of een broodsalade.
– Restjes groente tover je om tot een hartige muffin, frittata, snelle pizza, groentesoep, quiche, loempia of groentespies.
– Stukjes fruit worden een appelflap, smoothie, chutney, crumble, jam of cake.

3. Doe je kliekjes in de soep

Een restje groente, vlees, vis of aardappelen? Het kan altijd in de soep. Het enige waar je rekening mee moet houden, is de volgorde waarin je de ingrediënten toevoegt. Bak eerst de groente, voeg water en een bouillonblokje toe en laat het zachtjes pruttelen. Als de groenten gaar zijn, kun je ze eventueel pureren. Kip en vlees voeg je op het laatst toe, net zoals gekookte rijst, pasta en aardappelen.

4. Maak een kliekjesbuffet

“Het is een uitdaging om een heel diner van kliekjes te maken. Je kunt er daarom ook voor kiezen om een buffet met allemaal kleine gerechten te maken. Is het diner voor kerst? Dan mogen deze hapjes wat chiquer. Ga bijvoorbeeld voor een combinatie van kleine hapjes, een lekkere soep en wat smakelijke dips en sauzen. Een rijkelijk gevulde tafel zorgt automatisch voor sfeer!”

5. Laat je inspireren door het kliekjesdiner van Jennifer

‘Wat zou jij als voor-, hoofd- en nagerecht maken van kliekjes?’, vroegen we Jennifer. “Als voorgerecht aardappelwafeltjes met gerookte zalm, daar verwerk ik mijn restjes aardappels in. Als hoofdgerecht risotto, want dat is echt een restjes allrounder en als toetje een clafoutis. Makkelijk om te maken, niet duur en perfect om restjes fruit in te verwerken.”

6. Gebruik ook de kliekjes van het diner

Natuurlijk geef je de kliekjes van je diner ook een tweede leven. “Van gourmetvlees kun je een lekkere Oosterse soep maken, aangevuld met wat groenten en noedels. Strata is een toprecept voor een brunch. Dit is een soort hartige broodpudding waarbij je brood mengt met kliekjes groente, vlees of kaas. Daarna giet je het over een mengsel van ei, melk en kruiden naar smaak. En de restjes van de kaastafel tover je natuurlijk om tot kaasfondue.”

Op zoek naar meer kliekjesinspiratie? Jennifer deelt op haar blog tips en lekkere recepten.