Superfoods zijn hip. We eten gretig acaibesjes, quinoa en zeewier om in een rap tempo gezonde voedingsstoffen binnen te krijgen. Wat zit hier eigenlijk voor supers in? En wat voor vergelijkbaars teelde vroeger opa in de moestuin? Vijf recepten van nu met de superfoods van vroeger.

Superfoods zijn voedingsmiddelen die bomvol mineralen, vitamines, goede vetten, aminozuren en antioxidanten zitten, vertelde voedingsspecialist Monique Dekker eerder aan gezondNU. Dat de term nu overal opduikt, betekent volgens Dekker niet dat superfoods voorheen niet bestonden. Ook opa verbouwde in zijn moestuin groente en fruit met veel verschillende voedingsstoffen die helemaal super waren.

Wat zit er in de hedendaagse superfoods en wat is hiermee te vergelijken?

Zeewier vs. koolsoorten

Al sinds de prehistorie eten veel Aziaten zeewier. Afhankelijk van welk soort zeewier je eet, is het rijk aan allerlei vitamines, eiwitten en mineralen. Onder meer vitamine C, B en mineraal jodium. Deze groene slierten, zijn te vergelijken met koolsoorten. Witte, groene, rode en Chinese kool (ook spruitjes, boeren-, bloem- en zuurkool) zitten boordevol vitamine C en K en is rijk aan een scala van mineralen. Belangrijk voor een goede weerstand, gezonde botten, huid, tanden en bloedvaten.

Recept: Rode kool met walnoten en appel
Verwarm de oven op 200 graden. Verdeel 500 gram rode kool met appels over een ingevette ovenschaal. Schil twee goudrenetten, snijd ze in partjes en verdeel over de rode kool. Bak 1 bakje pittige tofu 3 minuten en verdeel deze over de appel. Pureer 500 gram gekookte aardappelen, breng eventueel op smaak met peper en zout en verdeel over de tofu. Strooi grofgehakte walnoten over de puree. Bak 20 minuten in de oven.

Acaibes vs. aardbeien

Hoewel het acaibesje allerlei superieure krachten zou hebben, zit er gewoon heel veel gezonds in; het minuscule donkere besje uit het Amazonegebied bevat vetzuren, vitamines A t/m E en mineralen. Zijn Nederlandse variant is er ook: het antioxidantenlevel staat ongeveer gelijk aan de bramen, blauwe druiven en aardbeien uit opa’s moestuin.

Recept: Havermoutshake met aardbeien
Pureer 500 gram aardbeien met twee geperste sinaasappels in een blender. Voeg 100 gram havermout en 600 milliliter yoghurt toe, en meng alles in een paar minuten op de hoogste stand tot een schuimige shake.

Chiazaad vs. lijnzaad

Chiazaad past overal bij: in plaats van hagelslag op de boterham, op een lepel yoghurt, door een groene smoothie. Niet omdat het zo lekker is, maar vanwege de aminozuren, vezels en omega-3-vetzuren. Opa’s vervanger is lijnzaad of walnoten. Vezels voor een goede darmflora en omega-3-vetzuren voor een gezond cholesterolgehalte.

Recept: Lijnzaadmuffins
Verwarm de oven op 175 graden. Meng in een kom 225 gram bakmeel met 200 gram suiker, 100 gram gewelde rozijnen, vanillesuiker en 1 theelepel zout. Meng 200 gram gesmolten boter met twee geklopte eieren, roer dit door het bakmeelbeslag. Roer 5 eetlepels lijnzaad en 2 eetlepels lijnzaadolie erdoorheen. Verdeel het mengsel over muffinvormpjes en bestrooi dit met een lepeltje kristalsuiker voor een krokant effect. Bak 25 minuten op een rooster in het midden van de oven.

Tarwegras vs. spinazie

Een shotje tarwegrassap zou je levenskracht bieden. Maar qua voedingsstoffen is het vergelijkbaar met spinazie. Gelijke vitamine E-gehalte, ietsje meer fosfor, maar minder vitamine C en bèta caroteen. Het laatste stofje wordt door allerlei chemische processen in je lijf omgezet naar vitamine A, een vitamine die helpt bij een goed gezichtsvermogen, gezonde botten, tanden, huid en haar.

Recept: Spinaziesalade met knoflook en rozijnen
Rooster 1 zakje pijnboompitten ongeveer 3 minuten zonder olie. Laat ze afkoelen op een bord. Verhit 2 eetlepels olie in een wok, voeg 2 fijngesneden teentjes knoflook toe en direct daarna 600 gram spinazie in delen. Laat het slinken op middelhoog vuur. Voeg op het laatst pijnboompitten en 3 eetlepels gewelde rozijnen toe. Breng op smaak met peper en zout.

Meer lezen over gezonde voeding? Meld u aan voor onze nieuwsbrief Lekker Gezond.