De gezonde-eetwereld werd flink opgeschud de afgelopen weken. De bloggers/diëtisten van The Green Happiness waren kop van jut: hun voedingsadviezen waren onzin, vond men. Ineens stonden álle foodbloggers in kwaad daglicht. Is dat terecht? En waarom vertrouwen we zelfs voedingsadviezen van officiële instanties niet meer? Wij vroegen het aan het Voedingscentrum én aan een aantal bloggers.

Foodbloggers schrijven onzin, lazen we overal. Maar uit een poll op gezondNU.nl bleek dat merendeel van de lezers (76%) niet alleen voedingsadviezen van food- en healthbloggers met een flinke korrel zout neemt, maar óók de adviezen van officiële instanties niet meer vertrouwt.

Voor het Voedingscentrum komt dit als een verrassing: “Het is ons niet bekend dat veel mensen de gezondheidsadviezen van officiële instanties ook niet vertrouwen. Uit recent onderzoek blijkt niet alleen dat Nederlanders niet gevoelig zijn voor voedseltrends en dieetgoeroes, maar dat meer dan negentig procent precies of ongeveer weet wat de Schijf van Vijf inhoudt. Volgens meer dan de helft van de Nederlanders is dit zelfs de gezondste manier van eten.”

Er is niet één waarheid

Foodblogger Isabel Boerdam, van dehippevegetarier.nl, snapt goed waarom er kritisch wordt gekeken naar de adviezen uit haar hoek, maar ook naar de adviezen van officiële instanties: “Er is nu eenmaal niet één waarheid over voeding. Op internet zwerven een heleboel meningen en dat vind ik niet zo vreemd. Per persoon en per lichaam kan het enorm verschillen of je het prettig vindt om zuivel, tarwe en suikers te eten. Iedereen moet dus voor zichzelf bepalen wat werkt en daar houden de adviezen van officiële instanties geen rekening mee. Logisch, want deze adviezen zijn gemaakt om een realistisch en haalbaar advies te geven aan heel Nederland. Wat mij betreft zijn health- en foodbloggers hier een hele waardevolle aanvulling op.”

Ook health- en foodblogger, Gwendala Gosliga, van missdetox.nl, stelden we dezelfde vraag. Hoe komt het dat we zelfs officiële instanties niet meer vertrouwen? “Mensen weten niet meer wat ze moeten geloven omdat iedereen en alles elkaar tegenspreekt. Voeding is erg in beweging, we ontdekken steeds meer en gaan gelukkig ook steeds meer het belang van goede voeding zien. Zelfs de reguliere artsen staan meer open voor leefstijl en verandering door middel van voeding en beweging. Daarnaast vind ik de mening over veel foodbloggers te kort door de bocht. Merendeel van de mensen haalt niet eens hun dagelijkse portie groente en fruit.”

Foodbloggers als inspiratiebron

In de jungle van gezond en gezonder met een wirwar aan adviezen, is het logisch dat het lastig is wat je nu wél en niet moet geloven. In de visie van Lekker Gezond is gezond eten in basis supersimpel. Vers, zelfgemaakt, met veel groente en fruit, zonder toevoegingen, het liefst biologisch en ontzettend gevarieerd. Wanneer je dat als uitgangspunt neemt, ben je volgens ons al een eind op weg. En foodbloggers? Die kunnen daarbij een mooie inspiratiebron zijn.

Of zoals Isabel zegt: “Je moet nooit klakkeloos aannemen wat je op internet leest en je altijd verdiepen in de bron. Er is tegenwoordig veel meer informatie beschikbaar en iedereen moet een weg vinden die bij hem of haar past. Daar is wat onderzoek voor nodig waar deze ‘ervaringexperts’ je goed bij kunnen helpen. Als je maar goed naar je eigen lichaam blijft luisteren.”

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier ‘Gezonde voeding’