Hoewel we ons best doen om zuinig te leven, verdwijnt groente, brood, aardappelen en fruit nog heel vaak in de vuilnisbak. Per jaar gooien we vijftig kilo eten per persoon weg. Een campagne van het Voedingscentrum probeert ons gedrag al twee jaar lang te veranderen. Maar het succes is vooralsnog matig.
 

Sinds 2011 voert het Voedingscentrum campagne om iets te doen aan onze spilzucht met voeding. We gooien kilo’s goed eten weg. Dat is niet alleen zonde voor je eigen portemonnee. Het belast ook ons milieubelasting onevenredig; elke weggooide appel is immers ooit geproduceerd, vervoerd en verkocht. In campagnes worden we aangespoord minder eten te kopen en op een andere manier te koken.

Meer weggooien na een maaltijd

Een consumentenonderzoek vergeleek wat ons weggooi-gedrag is in vergelijking met twee jaar geleden. Het blijkt dat we iets beter geworden in het opeten van ons eten. In plaats van twintig procent, gooit nu zestien procent van de Nederlanders eten weg nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Veel mensen hebben baat bij boodschappenlijstjes en het controleren van de voorraad in de koelkast; dit helpt bij het tegengaan van voedselverspilling. Maar tussen of na de maaltijden in iets weggooien doen we vaker dan in 2011. Nog steeds verdwijnt op deze wijze elk jaar vijftig kilo eten per persoon.

Eten afmeten versus koken op gevoel

Vaak kook je te veel – en wat doe je met de kliekjes? In de prullenbak, zo blijkt. Het lijkt daarom logisch te starten met minder koken. Maar dat is lastig. Zo gooit dertien procent van de Nederlanders bij het koken van rijst of pasta het hele pak in de pan – zonder na te denken of ze dat allemaal gaan opeten. Bijna de helft van de Nederlanders kookt op gevoel. Maar vier op de tien mensen meet bewust de pasta of rijst af met bijvoorbeeld een kopje of maatbeker. Eten afmeten in plaats van gevoelsmatig koken zorgt er echter voor dat je minder snel iets overhoudt.

Jongeren gooien ontbijt vaker weg

Voedselverspilling komt vaker voor bij Nederlanders tussen de 18 en 39 jaar. Opvallend is dat jongeren tussen de 18 en 29 jaar 21 keer zo vaak eten tijdens het ontbijt weggooien.

Verspil minder eten – dat doe je zo

  • De houdbaarheidsdatum van het product is niet allesbepalend.  Deze datum garandeert de houdbaarheid. Dat wil niet zeggen dat het daarna niet meer goed is. Ruiken, voorzichtig proeven – het zijn allemaal manieren om te voorkomen dat de voeding onterecht in de prullenbak terecht komt.
  • Controleer de voorraad in de keuken en maak een boodschappenlijstje, voordat je naar de winkel gaat. Dit voorkomt dat je meer koopt dan je kunt koken.
  • Gooi niet gedachteloos het hele pak rijst in het water. Kook wat je verwacht te eten.
  • Brood over? Zonde om meteen weg te gooien; rooster je brood of maak er croutons van.
  • Let ook op hoe je je eten bewaart. Laat kliekjes eerst afkoelen en zet ze dan pas in bakjes in de koelkast en leg gekoelde producten zo snel mogelijk weer terug.