‘Je bent wat je eet’, is veel gehoorde uitspraak in ‘gezonde-voedingsland’. Maar volgens kok Jonathan Karpathios en natuurgeneeskundig therapeut Rineke Dijkinga ben je vooral zo gezond als je bodem. Want je kunt groente eten tot je een ons weegt, als die groente niet is geteeld op een gezonde bodem zijn de voedingsstoffen minder waardevol.

Veel groente eten, veel fruit, zo veel mogelijk onbewerkt, zo weinig mogelijk vlees en niet te veel brood. Voeg daar de V-factor van variatie aan toe en je hebt de ‘gezond-eten-filosofie’ volgens gezondNU in een notendop. Maar…. als het aan kok Jonathan Karpathios en natuurgeneeskundig therapeut Rineke Dijkinga komt daar een extra dimensie bij, namelijk de gezondheid van je bodem. “Hoe gezond jouw groente en fruit zijn, is vooral afhankelijk van de gezondheid van je bodem.”

En daarvoor luiden zij de noodklok. De afgelopen decennia heeft de intensieve landbouw er alles aan gedaan om alles uit onze bodem te halen, zegt dit tweetal. Daardoor is de Hollandse bodem zo ‘leeg’ als een woestijn. Je kunt er nauwelijks nog iets gezond uit halen. En je kunt niet gezond eten als de bodem dat niet is. Het roer moet om!

Krentenbol met 37 ingrediënten

Jonathan: “Op het terrein rondom het restaurant groeien wel dertig soorten wilde planten die je zo kunt eten, maar dat vinden mensen vies. Er zou wel eens een hond over geplast kunnen hebben. Weet je wat ik vies vind? Een krentenbol uit de supermarkt met 37 ingrediënten. In mijn eigen bolletjes gaan er maar zes.”

Bodem en darmen lijken op elkaar

Rineke: “Een gezonde bodem bevat een scala aan bacteriën, schimmels en micro-organismen. Zo is het ook met de darmen. Planten in een gezonde bodem nemen voedingsstoffen op. Dat is exact hetzelfde voor een gezonde darm. De moderne mens en de bodem zitten in hetzelfde schuitje; ze missen beide vitaliteit, variatie en opnamecapaciteit.”

Lees het hele interview in de nieuwste editie van gezondNU »

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier ‘Gezonde voeding’