‘Doe maar gek, dat is gezond’, was jarenlang dé trend in voedingsland. Superfoods, slowjuices en smoothiebowls stonden symbool voor gezond eten. Nu lijkt deze trend 180 graden gedraaid. We willen geen super meer, we willen gewoon. Maar waarom verlangen we naar ‘gewoon’? En hoe gezond is ‘gewoon’ eigenlijk? We vroegen het kok Pierre Wind en hoogleraar voeding en gezondheid Frans Kok.

Als we een jaar geleden aan voedingsdeskundigen vroegen wat hun favoriete ingrediënten en recepten waren, dan trokken ze een blik open met exotische en vooral onbekende producten. Van rauw geslingerde honing tot net ontdekte superfoods. Nu worden juist de voedingsmiddelen die bij iedereen in het keukenkastje staan de hemel in geprezen: boerenkool, zilvervliesrijst, noten en eieren. “We hebben een beetje onze buik vol van superfoods en dat soort dingen”, verklaart Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Wageningen Universiteit. “Het is net een soort varkenscyclus. De ene na de andere trend volgt elkaar op, ineens heeft iedereen er genoeg van en zeggen we ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’.”

Koolhydraatarm en minder vlees

Kok Pierre Wind is niet blij met de ‘doe maar gewoon’-trend: “Ik word bang van zo’n hype dat we weer gewoon willen eten. Het is grote onzin. Iemand heeft bedacht om weer gewoon te doen, terwijl dat wat we dagelijks eten gewoon is. Terug naar gewoon vind ik daarom een hele rare typering, een beetje stemmingmakerij. Gewoon is namelijk gerelateerd aan de werkelijkheid, daar waar we nu staan. Van iedere hype blijft uiteindelijk de essentie over. Zo kunnen we over twee jaar vast geen avocado meer zien, maar blijft deze vrucht wel in ons voedingspatroon bestaan. Het hoort dan vanzelf bij een gewoon voedingspatroon. Net zoals koolhydraatarm en minder vlees eten, de trends van dit moment. Op een gegeven moment hoort dat ook bij een stuk bewustwording en is het heel gewoon.”

Gewoon hoeft niet gezond te zijn

Maar is gewoon wel automatisch gezond? “Veel mensen denken dat ze gewoon eten, maar dan is het wel gewoon ongezond”, vertelt Kok. “Je kunt daarom niet zomaar ‘doe maar gewoon’ zeggen als het om voeding gaat. Je moet je voedingspatroon tegen het licht houden en eventueel te rade gaan bij het Voedingscentrum. Gewoon hoeft dus niet gezond te zijn, maar het kan zeker. Met het alledaagse ingrediënten kun je fantastische gezonde, smakelijke en betaalbare maaltijden maken. Door op deze manier te eten kun je voorkomen dat je kilo’s aankomt, mits je gevarieerd en met mate eet. Op de lange termijn is zo’n voedingspatroon het beste voedingspatroon. En dat hoeft echt niet ingewikkeld te zijn.”

Niet te moeilijk doen

Een gewoon, gezond voedingspatroon bestaat volgens Kok onder andere uit de juiste verhouding tussen eiwitten, vetten en koolhydraten: “Het is belangrijk dat je niet te veel geraffineerde koolhydraten eet, zoals in witte rijst en in witte pasta. Wissel met het oog op duurzaamheid plantaardige en dierlijke eiwitten af en les je dorst met water, thee en koffie in plaats van frisdrank. Als je je een beetje verdiept in voeding, is het niet zo moeilijk om uit het enorme aanbod in de supermarkt te kiezen je karretje te vullen met gezonde producten.”

Dat vindt Wind ook: “Niet te veel, gevarieerd en niet te moeilijk doen. Dat is een gewoon en gezond voedingspatroon. Het zit gebakken in de Nederlandse cultuur, want we vinden het heel belangrijk te kunnen leven en eten zonder moeilijk te doen. Ik hoop alleen dat het nieuwe gewoon, nog bewuster wordt, meer eten als flexitariër en meer vers. Vers zit niet voor niets in het woord verstandig.”

Ben je benieuwd of gewoon en duurzaam samengaat? En hoe een gewoon voedingspatroon er in de toekomst uitziet? Lees het in Lekker Gezond 7.