Biologisch staat voor gezond, groen en diervriendelijk. Het is die gezellige kromme wortel die met liefde is gekweekt, de eieren van blije kippen en de trots van een milieubewuste boer. Maar is biologisch echt gezonder? En als je biologisch koopt, bent je dan goed bezig voor het milieu?

Biologisch kopen geeft een goed gevoel. Zo simpel is het. Wie een biologische broccoli in zijn boodschappenmandje mikt, verwacht milieubewust en gezond bezig te zijn. Maar is dat eigenlijk ook zo? Volgens Edith Lammerts van Bueren, hoogleraar plantenveredeling aan Wageningen University en Research en onderzoeker aan het Louis Bolk Instituut, is deze vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden: “Het is een hele ingewikkelde vraag, waar nog veel onderzoek voor nodig is. Het zou mooi zijn als we onderzoek kunnen doen naar de relatie tussen een gezonde bodem, een gezond gewas en een gezonde humane gezondheid.”

Biodiversiteit en onze gezondheid

Uit de wetenschappelijke onderzoeken die gedaan zijn, komt nog niet eenduidig naar voren dat biologisch gezonder is. Lammerts van Bueren: “We weten wel dat biologische boeren beter omgaan met de bodem, meer organische mest gebruiken en een andere manier van landbouw bedrijven om de ziektedruk te verminderen. Dit maakt de hele voedselproductie minder milieubelastend, wat weer een positief effect op onze gezondheid zou moeten hebben.”

Volgens Edwin Nuijten, onderzoeker veredeling en duurzame ketens aan het Louis Bolk Instituut, moeten we het effect van biodiversiteit ook niet vergeten: “Biologische landbouw denkt vanuit biodiversiteit, de wereld kan niet zonder. Biodiversiteit zorgt voor een rijkdom aan planten en dieren. Dat heeft een positieve invloed op het bodemleven en vervolgens op de biodiversiteit aan voedingsstoffen, bacteriën en schimmels in ons lichaam. Dus ook op onze mentale en lichamelijke gezondheid.”

De planeet sparen

Dat de onderzoeken naar de gezondheidsvoordelen van biologisch voeding nog in de kinderschoenen staan, staat vast. Over het effect van biologische landbouw op onze planeet, weten we wel meer. Martin van den Berg, toxicoloog aan de Universiteit van Utrecht: “Vanuit de toxicologie is er geen enkele reden om biologisch te eten met het idee dat je dan honderd wordt. Het goede nieuws is dat je door te kiezen voor biologisch wél de druk van bestrijdingsmiddelen op het milieu doet afnemen. Je spaart er het milieu mee en kunt ecosystemen beschermen.”

Wijnand Sukkel, agronoom aan Wageningen University en Research, sluit zich hierbij aan: “Op de lange termijn heeft biologische landbouw een veel positiever effect op onze planeet. Het zorgt voor meer biodiversiteit in de bodem en de bodem wordt minder uitgeput. Alleen is het niet zwart-wit. Een biologisch geproduceerd peultje uit Kenia dat in het vliegtuig hierheen gebracht wordt, heeft een behoorlijke hoge milieubelasting. En dierlijke biologische producten zorgen juist voor meer broeikasgassen. Omdat er gekozen wordt voor een betere dierenwelzijn, hebben de dieren meer ruimte om te bewegen en verbruiken ze meer energie. Er moet daardoor extra voer geproduceerd worden, wat zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen.”

Benieuwd of biologisch schoner en diervriendelijker is? Lees het in Lekker Gezond 4.