Het zoutschap is tegenwoordig rijkelijk gevuld. Het doorsnee keukenzout heeft concurrentie gekregen van Himalayazout, Keltisch zout en natuurlijk zeezout. Maar wat is zeezout? En is het gezonder dan het welbekende keukenzout? Diëtist en natuurvoedingsdeskundige Henny de Lint geeft antwoord op deze vragen.

Zeezout komt, de naam zegt het al, uit de zee. Het heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen en is te vinden in veel keukens. Maar is zeezout wel zo gezond? vroeg een gezondNU-lezer zich af. Ze had namelijk gelezen dat in zeezout zware metalen kunnen zitten en keukenzout van origine zuiverder is. Hoe zit dat?

De hamvraag: is zeezout ongezond?

Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingsdeskundige: “Zeezout is niet gezonder omdat het uit zee komt. Gewoon keukenzout komt uit een mijn, dat was ook een zee, alleen 300 miljoen jaar geleden. Toen waren de zeeën mogelijk minder vervuild met zware metalen, dus zou keukenzout misschien gezonder zijn. Keukenzout wordt volledig gezuiverd, zodat uiteindelijk alleen natriumchloride overblijft. Zeezout heeft ook als hoofdbestanddeel natriumchloride, met spoortjes mineralen en metalen. Dat kunnen inderdaad ook zware metalen zijn, maar je moet erg veel zout gebruiken om daar een nadelig effect van te verwachten. Mede door verschil in korrelgrootte zijn er wel smaakverschillen, dus dat kan ook doorslaggevend zijn. Het allerbelangrijkste advies ten aanzien van zout: gebruik het zo min mogelijk, welk zout je ook kiest. Wil je bewust (minder zout) eten, kies dan kruiden, specerijen of kruidenmengsels zonder zout om eten op smaak te brengen. Biologische, zo min mogelijk bewerkte producten hebben van zichzelf al meer smaak.”

Zoals Henny de Lint al aangeeft: gebruik zout zo min mogelijk. We eten jaarlijks gemiddeld 1 kilo zout per jaar te veel, aldus de Nierstichting. Te veel zout eten verhoogt je bloeddruk en daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Ook kan het nierschade veroorzaken. Zes gram zout per dag is prima. Wissel af en vervang zout eens voor kruiden, zoals lavendel of tijm. In dit artikel lees je over verschillende kruiden en hoe je ze toepast.