In vergelijking met landen als China en Japan, wordt gezonde voeding voor Nederlanders en andere Westerse culturen minder snel gezien als middel om aan je gezondheid te werken. Dit stelt voedingsspecialist Ay Lin Kho. Waarom dat zo is? “Nederland heeft een bewijscultuur.” gezondNU stelde de voedingsspecialist vier vragen.

1. Kunnen we in Nederland een voorbeeld nemen aan Azië?

“Voeding kan je vooral helpen als je preventief aan je gezondheid wilt werken. In Azië wordt al langer aan gezonde voeding gedaan, omdat deze mensen weten dat het goed voor je is. Ook wordt voeding gebruikt als een remedie tegen ziektes. In de Westerse geneeskunde speelt voeding een beperkte rol. We weten dat groente en fruit goed voor ons is, maar we eten niet zo gezond omdat het blijkbaar niet belangrijk voor ons is. We hebben een bewijscultuur; iets is pas waar, als het bewezen is. Maar als je het nooit hebt geprobeerd, dan weet je ook niet hoe dat is.”

2. Kun je voeding als medicijn gebruiken?

“Ik denk niet dat mensen in Azië voeding altijd bewust als medicijn toepassen; gezond eten zit dusdanig in de Chinese cultuur ingebakken dat het een automatisme is. Het is goed om gezond te eten, maar je kunt gezonde voeding niet als medicijn zien. Van de meeste voedingsmiddelen is ook nooit bewezen dat gezond eten als medicijn werkt. Als je ziek bent, heb je al een verkeerde balans. Ik zie gezonde voeding liever als een preventieve manier om voor je gezondheid te zorgen.”

3. Heb je superfoods nodig om je echt super te voelen?

“Superfoods noem ik ‘wonderfoods’ – het zijn gezonde producten die altijd al gezond zijn geweest, maar waar we nu pas weet van hebben. Deze producten komen uit een ander land, zoals goji en acai bessen, en worden nu ineens een hype in het Westen. Ze kunnen deel uit maken van je eetpatroon, maar het ligt er ook aan wat je als superfoods ziet. Wat zijn superfoods eigenlijk? Een aardappel vind ik bijvoorbeeld een superfood doordat het veel nutriënten bevat, terwijl er ook mensen zijn die het alleen als een koolhydraatbom bestempelen. De term ‘superfoods’ gaat nu vooral over producten met weinig calorieën, maar waar veel nutriënten in zitten.”

4. Hoe weet je wat waar is over gezonde voeding?

“Het blijft moeilijk om te achterhalen wat juist is. De truc is om veel te lezen en verschillende bronnen erbij te pakken. Maar houd ook vooral in de gaten wie je zelf bent. Zo kan een peperkoek voor een marathonloper gezond zijn, maar voor iemand met diabetes niet. Artsen weten er ook niet alles van. Ze zijn soms geïnteresseerd, maar ze hebben er niet voor gestudeerd. Elke persoon bekijkt het vanuit een andere invalshoek en je zult het uiteindelijk voor jezelf moeten bepalen.”