Gezond, gezonder, gezondst. Dit keer staan ham en kaas in de ring. Je kunt ze afzonderlijk eten, op een cracker, boterham en zelfs als hapje. Samen zijn ze een populaire combinatie op een tosti. Welk van de twee is het gezondst, duurzaamst en het meest betaalbaar? Wij vergelijken ham en kaas.

Kaas en vleeswaren worden vaak in een zin genoemd. Allebei lekker voor op brood, maar ook uitstekend als snack bij de borrel. Het verschil is duidelijk: zuivel tegenover vlees, en toch allebei afkomstig van een dier. Kaas komt van de melkkoe en, in dit geval, achterham van een varken. Laten we kijken.

Welke is goedkoper?

Tegenover de kaas, ligt vaak het vleeswaren. De prijzen schieten alle kanten op. Neem je een truffelkaasje, dan betaal je de hoofdprijs. Een gerookte Coburger ham is ook niet bepaald goedkoop te noemen. Om ergens een grens te trekken, bekeken we de prijs van de meest verkochte soort ham en kaas. De prijs van een kilo achterham is zo rond de €9,00. De vanaf-prijs van een kilo jonge 48+ kaas is ongeveer €5,00.

Winnaar: Dat mag duidelijk zijn. De prijs van een kilo kaas ligt een stuk lager dan die van achterham.

Het duurzaamste product?

Wat het effect is van de productie van kaas op het milieu, hangt vooral samen met de koeienmelk die gebruikt wordt voor de productie. Hoe ouder de kaas, hoe meer melk er nodig is. Voor jonge kaas is dus minder melk nodig. Een melkkoe draagt bij aan de uitstoot van methaan en ammoniak. Daarnaast eten koeien vaak soja, waarvoor veelal tropisch regenwoud is gekapt. Achterham komt van een varken. Varkens zijn, net als koeien, grote ammoniakproducenten; hun mest draagt flink bij aan de verzuring van bodem en water in Nederland. Ook varkens worden gevoed met soja, waarvoor tropische regenwouden zijn gekapt.

Winnaar: Zowel de productie van kaas als achterham is een belasting voor het milieu. Kies je een jonge kaas, dan is de milieubelasting zo laag mogelijk, omdat er minder melk nodig was om de kaas te maken.

Wat zegt de gezonde meetlat?

Is achterham gezonder of toch kaas? Om dat te beantwoorden zetten we van beide de voedingswaarde op een rijtje:

Energie: Er zitten 135 kcal in 100 gram achterham. In 100 gram jonge 48+ kaas zit 353 kcal aan energie.

Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot.

Koolhydraten: Ham is goed voor 2.1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten!

Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet. Dat is heel wat meer dan de 6 gram vet in achterham.

Vezels: Het verschil in vezels is niet noemenswaardig te noemen. Achterham bevat 0.1 gram vezels, tegenover 0 gram vezels in kaas.

Winnaar: De verschillen tussen kaas en ham zijn niet erg groot, daarom is het lastig kiezen. Wat een feit is: kaas levert 2,5 keer zoveel energie, voornamelijk dankzij de vetten.

Wie is de winnaar: ham of kaas?

Neem je nu een boterham met kaas, een boterham met ham of toch een tosti met ham én kaas? Uiteindelijk is de keuze aan jou. Wellicht een lastige keus, want in het gevecht in de ring tussen ham en kaas is niet uitgevochten, het werd gelijkspel. Kies je voor gezond, duurzaamheid of prijs? De keuze is aan jou!

Lees meer over dit onderwerp in ons dossier ‘Gezonde voeding’