Japanners lunchen al honderden jaren uit een doos (‘bento’). De Japanse bento doet denken aan ons broodtrommeltje, maar dan anders. Om te beginnen zit er zelden of nooit brood in. En: de Japanner gaar creatief om met dit stukje cultuurgoed.

Een mooi voorbeeld is de kinderbento. Ook de Japanse jeugd bezwijkt namelijk steeds vaker voor snacks en suikergoed. Groente lusten ze niet meer. Steeds meer Japanse ouders (vooral moeders) steken daarom serieus tijd in het vullen van de bento. Ze transformeren hierbij (gezonde) voedingsmiddelen tot dieren en populaire ikonen. Met twee zwarte olijven (ogen) en een maïskorrel (neus) verandert een rijstbal in ‘Hello Kitty’. Van een radijs maken ze een schildpad of een egel. Een stuk komkommer wordt een krokodil. Het oog eet namelijk éérst!

De Japanse Makiko Itoh richt zich in The Just Bento Cookbook op de bento voor volwassenen. En dan vooral de groep die hun gewicht in de hand wil houden (http://justbento.com). Itoh heeft een gezonde visie op de bento. In de traditionele bento is de verhouding tussen rijst/koolhydraten, eiwitten en overige ingrediënten (meestal groenten) ongeveer 4:2:1. Met andere woorden: op elke vier lepels rijst gaan er twee lepels eiwitten in en één lepel groente. Itoh pleit voor een verhouding 1:1:2. Kortom: rijst en eiwitten in evenwicht, en dan een dubbele portie groenten of fruit erbij.