We kunnen allemaal wel een slag maken in onze keuken om gezonder te koken. Maar wat moet je zeker in je keukenkastje hebben staan om niet alleen lekker maar vooral ook gezond te kunnen eten? We vroegen het gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur, schrijver van het boek Krachtvoer voor Vrouwen.

De gezondste ingrediënten vinden in de supermarkt is soms nog een hele klus. Daarom vragen wij toonaangevende voedingsdeskundigen wat zij onmisbaar vinden in de keuken. Gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur, schrijver van het boek Krachtvoer voor Vrouwen, laat je zien wat jij deze week zeker in huis moet halen:

1. Ongebrande noten

“Ideaal als tussendoortje voor snelle trek. Geeft crunch aan je salades en kun je zelfs door je smoothies doen voor extra eiwitten.”

2. Zilvervliesrijst en andere granen zoals quinoa, boekweit of amaranth

“Ze bevatten veel vezels, voedingsstoffen en zijn een goede bron van langzame koolhydraten.”

3. Eieren

Eieren zijn super veelzijdig. Je kunt er een paar ‘vooruit’ koken, zodat je altijd een gekookt eitje binnen handbereik hebt. In combinatie met groenten maak je er in no time een gezonde lunchomelet van.”

4. Uien en knoflook

“Met een gefruit uitje en wat knoflook maak je werkelijk alles lekker, onmisbaar als gezonde basis.”

5. Roomboter en kokosolie

“Ik ben dol op roomboter, de smaak de geur, het liefst zou ik baden in roomboter zo lekker vind ik het. Roomboter heeft lang een slechte naam gehad, omdat het verzadigde vetten. Maar juist vanwege die verzadigde vetten leent boter zich ideaal om in te bakken en te braden. Ondanks de hitte blijft de structuur van de vetten behouden. Geklaarde roomboter (ghee) spat minder en is ook geschikt als je een koemelkallergie hebt, de eiwitten zijn er dan uit gehaald.”

6. Diepvriesgroenten

“Diepvriesgroenten zijn in een handomdraai klaar en een goede aanvulling op je maaltijd als je geen zin hebt in veel snij- en hakwerk. Zelf heb ik altijd boerenkoolblokjes in de diepvries liggen, ik warm het op met een klontje… ja, je raadt het al; roomboter. Je eet het zo tussendoor.”

7. Zoete aardappel

“Ondanks de naam verhoogt de zoete aardappel je bloedsuikerspiegel niet zo snel als normale aardappel. Ze zitten boordevol vitaminen. Je kunt ze met jasje en al in de oven poffen en daaroverheen een topping serveren. Maar ook voor puree lenen ze zich goed. Maak je zoete aardappelpartjes in de oven? Maak dan altijd wat meer, koud zijn ze heerlijk door een salade!”

8. Peulvruchten zoals linzen en kikkererwten

“Peulvruchten blijven lang goed. Ze bevatten eiwitten en vezels en als je ze combineert met granen krijg je volwaardige eiwitten binnen.”

9. Verse en gedroogde kruiden

“Met kruiden kun je elk gerecht een heel eigen smaak geven. Bovendien staan verse kruiden heel leuk op je vensterbank, een paar verse blaadjes vervolmaakt elk gerecht.”

10. Fruit (diepvries of vers)

“Tegenwoordig kun je allerlei soorten fruit uit de diepvries krijgen. Zo heb je altijd vitaminen voorhanden. Zelf ben ik dol op bevroren kersen om zo uit het knuistje te eten en doe ik bevroren bosfruit door mijn smoothies. In je fruitmand zijn bananen en appels een goede basis, altijd makkelijk om zo even in je tas te stoppen.”

Meer weten? Lees het boek ‘Krachtvoer voor vrouwen’ van Hetty »