Overal zie je mensen bakken; muffins, appeltaart en quiches. Heel lekker, alleen heb je hier wel een oven voor nodig. En genoeg tijd. Heb je dit niet? Dan is het heel verleidelijk om toch naar die zak chips te grijpen. Doe het niet! Deze gezonde snacks maak je zónder oven.

Komkommerschuitjes met kruidenkaas

  • 2 eetlepels naturel roomkaas
  • Fijngehakte bieslook
  • 1 komkommer

Roer de bieslook en de naturel roomkaas door elkaar. Snij de komkommer doormidden en schraap het binnenste gedeelte eruit met een theelepel. Vul de holte op met de kruidenkaas. Laat de komkommer even opstijven in de koelkast en snij hem dan in plakjes van 1 centimeter dik.

Crunchy kikkererwten

  • 200 gram uitgelekte kikkererwten
  • 1 eetlepel (kokos)olie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • Zout

Laat de olie warm worden in een pan op halfhoog vuur. Hussel ondertussen de kikkererwten en de specerijen door elkaar. Giet ze vervolgens in de pan en bak ze ongeveer vijftien minuten. Roer regelmatig om te voorkomen dat ze aanbranden. Als ze goudbruin zijn en er knapperig uitzien, zijn ze klaar.

Tip: voeg een theelepel knoflookpoeder toe.

Mueslireep

  • 50 gram kokosolie
  • 60 gram honing
  • ¼ theelepel kaneel
  • 90 gram havermout
  • 150 gram noten/zaden (amandel, zonnebloempitten)
  • 150 gram gedroogd fruit (vijgen, dadels, abrikozen)

Mix alle ingrediënten in een grote kom totdat er een grote, kleverige massa ontstaat. Is het iets te droog? Voeg dan extra honing toe. Doe een laag bakpapier in een bakschaal en leg het mengsel neer. Rol het vervolgens met een deegroller tot een mooie plak en plaats de schaal een nacht in de vriezer. De volgende ochtend snijd je de plak in ongeveer 12 repen.

Tip: voeg een banaan toe.

Witlofschuitjes met appel

Witlof zit boordevol vitamines en mineralen. En er zijn ontzettend veel manieren om witlof aan jouw smaakpapillen aan te passen. Probeer bijvoorbeeld eens deze witlofschuitjes met appel en mierikswortelcrème.

Bosbessencake

  • 300 gram cashewnoten
  • 200 gram gemengde noten
  • 150 gram dadels
  • 2 theelepels xx
  • 250 gram bosbessen
  • 2 theelepels kokosolie
  • 1 theelepel honinh
  • 50 gram pure chocolade

Dacht je dat je een cake in de oven moest bakken? Nee hoor, deze cake heeft geen oven maar een koelkast nodig. Laat de cashewnoten vier uur weken in water. Mix de gemengde noten, dadels en twee theelepels … in grove stukjes. Doe het mengsel in de cakevorm en verdeel gelijkmatig. Doe de bosbessen, kokosolie, honing en cashewnoten in de kom. Mix de ingrediënten door elkaar totdat het een romige, paarse massa wordt. Hak de pure chocolade in stukjes en roer deze door het mengsel. Voeg het bosbessenmengsel aan de bodem toe en verdeel. Zet de cake een nachtje in de koelkast om op te stijven en klaar is je bosbessencake.