Wil je een goede film zien, maar heb je dit keer geen zin in een romantische komedie waarbij je stiekem na tien minuten het einde al kan voorspellen? gezondNU zet vier inspirerende (en confronterende) documentaires op een rij die je zéker moet zien. Hierna zal je heel anders naar je bord met eten kijken.

Vleesverlangen (2015)

Marijn Frank eet niets liever dan vlees, maar voedt haar dochter Sally als vegetariër op. In de documentaire probeert Marijn (bekend als presentator van de Keuringsdienst van Waarde) van haar vleesverslaving af te komen, zodat ze een keus voor zowel haarzelf als haar dochter kan maken. Als je vlees eet, dan moet je ook weten hoe het dier gedood en geslacht wordt, vindt Marijn. En dus gaat zij zes weken stage lopen in een biologisch slachthuis. Met als uiteindelijke doel: zelf een koe in de ogen kijken én doden. Al begint ze toch te twijfelen: moet ze dit wel doen? Marijn zoekt naar antwoorden bij onder andere een psycholoog, chefkok en meerdere vegetariërs.

Deze documentaire duurt 75 minuten en is nog enkele keren te zien in filmtheaters.

Voedselverspilling (2012)

Geen documentaire, maar een uitzending van ZEMBLA. Ondanks dat de uitzending vier jaar oud is, is het probleem nog steeds relevant. Dit zou je eens in de zoveel tijd even moeten kijken om weer goed bewust te worden van voedselverspilling. Jaarlijks gooit namelijk de gemiddelde Nederland bijna 50 kilo voedsel weg! Maar moet je eten ook echt weggooien als de datum achter ‘ten minste houdbaar tot’ al is geweest? En inspirerend: ZEMBLA laat ook het uiterste van voedselverspilling zien. Mensen die hun dagelijkse maaltijd vinden in containers.

Deze aflevering van 9 maart duurt 34 minuten en is terug te kijken via ZEMBLA.

Fed up (2014)

Deze 91 minuten durende documentaire laat het achterliggende probleem van obesitas zien. Het is namelijk meer dan enkel minder eten en meer bewegen, stellen de documentairemakers. Allerlei deskundigen komen aan het woord over de toenemende suikers in onze voedingsmiddelen, de invloed van bedrijven als Coca Cola op wetenschappelijk onderzoek en zelfs de invloed van dit soort bedrijven op schoolmaaltijden. Tussen deze overweldigende stroom aan informatie door volg je drie tieners tussen de 12 en 15 jaar, die meer dan honderd kilogram. Alle drie gemotiveerd om de strijd tegen de kilo’s aan te gaan, maar door gebrek aan kennis over voeding en schoolmaaltijden als pizza en patat wordt het ze niet bepaald makkelijk gemaakt.

That Sugar Film (2015)

Wat doet dagelijks 160 gram suiker eten met je lichaam? De Australische Damon Gameau ontdekte het in zijn experiment. Al lange tijd leefde hij suikerarm, daarom wilde Damon testen welk effect de gemiddelde suikerinname van een Australiër op zijn lichaam heeft. Voorwaarde: het mocht enkel uit gezonde producten komen én hij mocht niet meer calorieën innemen dan eerst. Terwijl Damon zijn experiment zestig dagen volhoudt, neemt hij je mee op een informatieve reis over suiker. Interessante documentaire, want de gemiddelde Nederlander eet toch ook al zo’n 120 gram suiker per dag! Maar moeten we suiker volledig laten staan volgens Damon? gezondNU vroeg het hem.

Deze documentaire duurt 90 minuten en is vanaf 21 januari te zien in de bioscoop.

Tekst: Jeanine Bakker