We zijn dol op kaas en toch ligt er in menig koelkast vooral een stuk ‘gewone koekaas’. Bij de durfals ligt er een stukje brie naast. Want stiekem weten we niet zoveel over kaasland. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen cambozola en gorgonzola? En kun je kaas invriezen? We beantwoorden prangende kaasvragen.

Je staat bij de kaaskraam op de markt en voelt de adem van andere kaaskopers in je nek. Je kijkt vertwijfeld naar alle kazen die prachtig uitgestald liggen. Klaar om gekocht te worden. Maar wat vond je ook alweer lekker: was het nou cambozola of gorgonzola? En wat is het verschil tussen gruyère en emmentaler? Eenmaal thuis vraag je je af of je de korst van die manchego wel kunt eten.

Zoek de verschillen

1. Cambozola versus gorgonzola

Gorgonzola is een Italiaanse pikante kaas. Cambozola is een Duitse zachte kaas. Van buiten is die wit zoals een Franse camembert en van binnen lijkt die op een Italiaanse gorgonzola. Vandaar de naam Cambozola; zacht van smaak met een klein bittertje. Aanrader voor beginnende de blauwadereter.

2. Camembert versus brie

Het zijn de twee bekendste witschimmelkazen. De smaak van beide kazen is vol, romig en soms een tikje pittig. Ze zijn allebei gemaakt van koemelk, maar aan brie wordt nog room toegevoegd. Hierdoor bevat brie een hoger vetgehalte dan camembert en is de smaak romiger. De twee kazen komen ook uit verschillende Franse regio’s.

3. Gruyère versus emmentaler

Gruyère is van binnen iets zachter dan emmentaler. Gruyère wordt ongeveer op dezelfde manier gemaakt als emmentaler, maar de wrongel (gestremde en uitgelekte melk) wordt minder fijn gesneden en tot hogere temperaturen verhit. Gruyère wordt vochtig gehouden met pekelwater tijdens het rijpen.

Prangende kaasvragen

Wat betekent 48+ op een kaas?

De nummers op kaas hebben te maken met de hoeveelheid vet. Kaas bestaat voor een groot deel uit water. Als je 100 gram kaas koopt, is 40 gram van die kaas water. Er blijft dus 60 gram over. Als er op de verpakking 48+ staat, betekent dit dat die 60 gram overgebleven kaas voor 48 procent uit vet bestaat. De 48+ kaas is dus een van de vetste kazen die er is. Maar: oude 48+ kaas is vetter dan jonge 48+ kaas, omdat in oude kaas minder vocht zit.

Kun je de korst van kaas eten?

Tja, die korst, dat is een dingetje. Van sommige, vooral zachte kazen, is de korst eetbaar. Denk aan brie en camembert. Van blauwschimmelkazen ook, net als geitenkaas met zo’n wit ‘vachtje’. Bij halfharde en harde kazen snijd je meestal de korst af, denk aan een Goudse kaas of manchego. Het is waarschijnlijk niet schadelijk voor de gezondheid om de plastic coating te eten, maar het is niet bedoeld als etenswaar. Er zijn ook boerenkazen met een eetbare natuurkorst, maar check dit vooral even.

Kun je kaas invriezen?

Om met de deur in huis te vallen: kaas invriezen is niet ideaal. Bij zachte kazen is het een no-go: bij het ontdooien worden deze kaasjes waterig en zijn ze lang niet meer zo smeuïg als voorheen. Harde kazen kun je wel invriezen wanneer je het in plakken snijdt of raspt. Wel handig om te weten: het is na het invriezen niet meer te gebruiken om het te laten smelten in een saus en ook op brood is niet megalekker. Een volledig stuk kaas invriezen wordt afgeraden, omdat het de structuur en smaak kan aantasten. Geraspte Parmezaanse kaas kun je heel goed invriezen; gratineren met kaas die ingevroren is geweest, kan prima.

Wanneer is een kaas jong, belegen of overjarig?

● 4 weken is jong
● 8 weken is jong belegen
● 4 maanden is belegen
● 7 maande is extra belegen
● 10 maanden is oud
● 1 jaar overjarig