We kopen groente van het seizoen en wisselen jurkjes om voor vesten. Maar ons ontbijt, dat blijft hetzelfde. Zomer of herfst, winter of lente. Terwijl het ook goed (en leuk!) is om je ontbijt aan te passen aan het seizoen. Voor nu: heerlijke herfstontbijtjes. Een snelle voor doordeweeks en een uitgebreide voor in het weekend. Welke maak jij morgenochtend?

Het is herfst! En of dat nu merkbaar is buiten of niet, het is goed om je daar op aan te passen. Behalve die warme sjaal, kun je dit ook doen met je ontbijt. Goed voor het milieu (want: lokaal!), de portemonnee en je gezondheid.

Vlug, vlug vlug

Sandwich van appel

Voedingsstoffen (o.a.): vezels, vitamine C, antioxidanten, eiwitten, onverzadigde vetten.

Bereiding: Snijd een appel in drie dikke, vlakke stukken. Beleg de onderste plak met pindakaas of een andere notenpasta (je kunt zelf noten malen in een sterke blender!). Smeer hier een klein beetje honing, agavesiroop of ahornsiroop over. Leg de volgende plak erop en bedek deze laag met stukjes fruit en noten. Denk daarbij aan cranberry’s, pruimen, hazelnoten, sesamzaad. Ook hier kun je nog een klein beetje honing of een ander zoetmiddel op doen, zodat het wat beter bij elkaar blijft. En: varieer! Kies een keer voor sla, wortel of kaneel. Makkelijk en toch feestelijk!

Omelet met groenten

Voedingsstoffen (o.a.): eiwitten, vitamine C, vezels, vitamine A, foliumzuur, ijzer.

Bereiding: laat twee of drie eieren in een pan vloeien en voeg daar meteen stukjes groenten bij. Typische herfstgroenten die in een omelet passen: prei, paprika, biet, spinazie, ui, paddenstoelen.

Neem-de-tijd-ontbijt

Dit heerlijke ontbijt bestaat uit meerdere hapjes. Maakt van alle drie niet te veel, want het kunnen namelijk ook ‘losse’ ontbijtjes zijn. Zie het als een tapas-ontbijt. Zo kun je van alles wat nemen en krijg je alle voedingsstoffen binnen. Vergeet het glas water niet.

Havermout met pompoen

Voedingsstoffen (o.a.): (oplosbare) vezels, vitaminen (zoals vitamine A), mineralen (zoals ijzer), antioxidanten.

Bereiding: Snijd een klein stuk van de pompoen in nog kleinere stukken en kook dit tot het zacht wordt. Maal het vervolgens in een keukenmachine of blender tot een glad mengsel. Doe het weer terug in een pannetje en meng nu de havermout erdoor. Goed blijven roeren, anders gaat het plakken. Optioneel: walnoten, wortel, pastinaak, cranberry’s, mandarijn en/of gember.

Frisse herfstsalade

Voedingsstoffen (o.a.): Eiwit, vitamine B6, foliumzuur, mangaan, vitamine A (beta-caroteen), vitamine E, kalium.

Bereiding: Meng een witlof met plakjes wortel, stukjes dadel, mandarijn, walnoten, rozijnen en snippertjes ui. Maak er eventueel nog een yoghurtdressing bij van yoghurt, mayonaise, citroen en zout en peper.

Banaan met notenpasta

Voedingsstoffen (o.a.): Eiwitten, vetten, vezels, antioxidanten, kalium, vitamine A.

Bereiding: Snijd de banaan in de lengte door midden. Beleg beide delen met (zelfgemaakte) notenpasta en vruchten.